Videospeler inladen...

Twaalf voetballertjes zitten vast in ondergelopen Thaise grot

In het noorden van Thailand zijn 12 jonge voetballers tussen 11 en 15 jaar oud en hun 25-jarige trainer al drie dagen vermist in een ondergelopen grottencomplex. Reddingswerkers hebben hun zoektocht door het stijgende water tijdelijk moeten staken, maar hebben goede hoop dat de jongens nog leven.

Een moeder van een van de jongens sloeg zaterdagmiddag alarm omdat haar zoon na zijn voetbaltraining niet naar huis was teruggekeerd. Enkele uren later werden de fietsen van de jongens, rugzakken en trainingsspullen, gevonden bij de ingang van de grot van Tham Luang. De grot, niet ver van de grens met Myanmar, is een lokale toeristische bezienswaardigheid, maar kan tijdens het regenseizoen -van juni tot oktober- onder water komen te staan.

AFP or licensors

Duikersploegen hebben hun zoektocht vandaag moeten staken omdat het waterpeil in de grot door de aanhoudende regen stevig is gestegen. Morgen zullen ze hun werk voortzetten, want ze hebben hoop om de jongens levend terug te vinden.

Het grottencomplex is 6 tot 8 kilometer lang en bevat meerdere grote kamers. De duikers slaagden erin zo'n kamer te bereiken, waar schoenen en rugzakken op de grond lagen. Ze denken dat de jongens van daaruit nog verder in de grot zijn getrokken, en gaan ervan uit dat er verderop in de grot nog meer kamers of plaatsen zijn die niet ondergelopen zijn.

AFP or licensors

Als de jongens veilig worden teruggevonden, wordt het nog een hele klus om ze uit de grot te bevrijden. Wellicht zouden duikers hen moeten bevoorraden, zodat de jongens in de grot zouden kunnen wachten tot het water weer gaat zakken. Of ze zouden zelf moeten zien te duiken. 

AFP or licensors

De ouders van de vermiste jongens houden intussen al voor de derde nacht de wacht bij de ingang van de grond. Ze hebben er tentjes opgezet waarin ze de nacht doorbrengen, en er staat ook een boeddhabeeld waar ze bidden voor een goede afloop. 

AFP or licensors

Meest gelezen