Videospeler inladen...

4 jaar cel en 8 jaar rijverbod voor man die 22-jarige vrouw doodreed in Ertvelde en vluchtmisdrijf pleegde

4 jaar cel en een rijverbod van 8 jaar: dat is de straf voor de man die vorig jaar een 22-jarige vrouw aanreed in Ertvelde en daarna vluchtmisdrijf pleegde. De man was zwaar onder invloed van alcohol en drugs. De politierechter in Gent vond een strenge straf terecht, omdat hij in zijn toestand nog met de wagen reed. 

In de nacht van 9 op 10 september vorig jaar, kwam Julie Roelens 's nachts terug van een chirofuif, samen met een vriend. Ze wandelde met haar fiets aan de hand in de Vaartstraat-West in Ertvelde, bij Evergem.  Een man van 39, zwaar onder invloed van alcohol en cocaïne, reed Julie aan.  Na de klap stapte hij uit maar hij vertrok snel toen hij in de verte een ziekenwagen hoorde naderen. Julie overleed aan haar verwondingen.

Het was de vader van de automobilist die uiteindelijk 's anderendaags naar de politie stapte,  toen zijn zoon alles aan hem had opgebiecht.  Volgens de vaststellingen had hij 2,14 promille alcohol in het bloed. De man zelf had aan de politie verklaard dat hij 14 glazen bier gedronken had. En voor hij in zijn auto stapte had hij nog een lijntje coke gesnoven.

Advocaat nabestaanden: "Geen ongeluk, maar moord"

Volgens August Blomme, de advocaat van de nabestaanden van Julie, moest de doodrijder gezien worden als een moordenaar. “2,14 promille had de chauffeur in zijn bloed", pleitte hij. "Dat moet je eens uitrekenen. Hij was begonnen met bier te drinken om 15 uur. En om 3 uur 's nachts heeft hij nog steeds 2,14 promille in het bloed."

"Na al die uren waarbij zijn lichaam de alcohol kan afbreken, en verschillende watertjes en cola's tussendoor. Dat zijn 25 pinten. Daarna heeft hij nog een lijn coke gesnoven en is hij in de wagen gestapt. Dat is geen ongeluk, maar moord. Dat lijkt misschien verregaand, maar dit neigt naar opzet."

Het parket volgde die redenering niet en eiste 3 jaar cel en 8 jaar rijverbod. Ook de raadsman van chauffeur milderde. Hij haalde onder meer aan dat Julie mogelijk op de rijbaan liep met haar fiets, en dat haar achterlicht niet brandde. "Daardoor was ze wellicht pas op 20 meter zichtbaar - of op één seconde voor het ongeval. Dan dringt de vraag zich op: had iemand die niet geïntoxiceerd was, de aanrijding op zo'n korte afstand wél kunnen vermijden?"

Onopzettelijke doding en vluchtmisdrijf

De rechtbank volgde het verhaal van de verdediging niet, zo bleek vandaag tijdens de voorlezing van het vonnis. “Het slachtoffer was geen onvoorzienbare hindernis”, klonk het in het vonnis. “Het ongeval had kunnen vermeden worden als de chauffeur aandachtiger was geweest. En het gebrek aan aandacht is te wijten aan het gebruik van verdovende middelen.”

Het slachtoffer was geen onvoorzienbare hindernis

Vonnis

Het slachtoffer liep op het fietspad, uiterst rechts van de rijbaan. Volgens de verkeersregels mocht zij daar lopen. De automobilist had zijn snelheid moeten aanpassen. Volgens de rechter maakte hij zich schuldig aan onopzettelijke doding.  En moest hij streng gestraft worden omdat hij onder invloed van drank en drugs in de auto stapte.

De beklaagde kreeg 30 maanden cel voor het ongeval, en 18 maanden voor het vluchtmisdrijf. Volgens de rechtbank is David D. ook onbekwaam om een motorvoertuig te besturen. Hij kreeg ook een rijverbod van 8 jaar.

De chauffeur moet 8.000 euro boete betalen, en de familie van Julie krijgt zo’n 50.000 euro morele schadevergoeding.

Vader slachtoffer: "Opgelucht"

De vader van het slachtoffer, Stephane Roelens, is opgelucht: "In het begin leek het alsof Julie verantwoordelijk was voor het ongeval. Nu is dus gebleken dat dat helemaal niet zo is. Het was heel zwaar om te vernemen dat iemand in die toestand iemand aanrijdt en de schuld dan nog in de schoenen van mijn dochter probeert te schuiven."

Hij vindt de zware straf terecht. "Ik denk dat de rechter een voorbeeld heeft willen stellen."

Meest gelezen