Uw Harley-Davidson wordt niet duurder, ook niet na Europese invoertarieven

De Amerikaanse producent van motoren Harley-Davidson gaat de Europese invoertarieven niet doorrekenen aan de consument. Het bedrijf wil die tarieven ook omzeilen door buiten de VS motoren voor de Europese markt te bouwen.

Onlangs heeft de Europese Unie strafmaatregelen genomen tegen een aantal Amerikaanse producten zoals motoren, pindakaas, bourbon whiskey en fruitsap. Het ging om een reactie op de invoertarieven die de Amerikaanse president Donald Trump heeft opgelegd aan ingevoerd staal en aluminium uit Europa, Canada, Mexico en andere landen.

Een van die Europese maatregelen was gericht tegen motoren uit de VS en dan kwam vooral de producent Harley-Davidson uit Milwaukee in het vizier. In een mededeling heeft dat bedrijf vandaag gereageerd op die tarieven. De directie gaat de tariefverhoging voorlopig niet doorrekenen aan de klant. Dat zou neerkomen op 2.200 dollar extra per motor en dat zou dus de Harley te duur maken tegenover de concurrentie. Dat zal het bedrijf jaarlijks 90 tot 100 miljoen dollar kosten, maar liever dat dan marktaandeel te verliezen.

Over een periode van 18 maanden wil Harley-Davidson motoren voor de Europese markt produceren buiten de Verenigde Staten. Het bedrijf heeft behalve in de VS ook nog fabrieken in Australië, Brazilië, India en Thailand. De vestiging in Bawal, nabij de Indiase hoofdstad Delhi, produceert nu al Harleys die verkocht worden in Spanje, Italië en Portugal. Mogelijk wordt de productie daar dus opgevoerd. Ironisch genoeg zou de tarievenoorlog wat Harley-Davidson betreft dus banen kunnen kosten in de VS. Vorig jaar verkocht Harley-Davidson ruim 40.000 nieuwe motorfietsen op de Europese markt. Dat is na de VS zelf de belangrijkste afzetmarkt voor Harley-Davidson.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen