Videospeler inladen...

Oosterzele neemt maatregelen tegen droogte: verbod om auto te wassen of zwembad te vullen

In Oosterzele, in Oost-Vlaanderen, mogen inwoners hun gras niet meer sproeien of hun auto wassen. Door de droogte van de afgelopen en komende dagen vraagt de gemeente om zuinig met water om te springen. De maatregel geldt vanaf morgen. Oosterzele is de eerste gemeente die dergelijke maatregelen neemt.

In Oosterzele, in de provincie Oost-Vlaanderen, mogen inwoners hun auto niet meer wassen en geen zwembaden meer vullen. De gemeente vraagt haar inwoners zuinig om te springen met water.

"We hebben verschillende indicatoren, onder andere gegevens van mei en juni, dat er ten zuiden van Gent geen neerslag is geweest en ook de voorspellingen voor de komende 14 dagen zijn dat er geen waterneerslag voorzien is", zegt Johan Van Durme (CD&V), burgemeester van Oosterzele. "Dit maakt dat we de nodige maatregelen nemen om te vragen aan de bevolking om spaarzaam om te springen met het water."

“Vanaf morgen mogen de inwoners hun grasperken niet meer sproeien of hun auto's wassen", zegt burgemeester Van Durme. "Ook mogen er geen zwembaden of vijvers meer worden (bij)gevuld. Alles wat nutteloze grote hoeveelheden water betreft, moet worden uitgesteld."

De gemeente gaat controleren op de naleving van de regel. Boetes zijn mogelijk, maar geen prioriteit. "We gaan in de eerste plaats informeren en niet direct boetes uitschrijven", zegt burgemeester Van Durme. "We rekenen ook op de sociale controle en dat mensen elkaar informeren. Maar voor iemand die hardleers is en na enkele verwittigingen van de politie blijft verder doen, daar hebben we boetes voor."

De maatregel blijft van kracht zo lang als nodig. "Wij hopen dat, zodra het begint te regenen, de spaarbekkens en de regenputten bijgevuld kunnen worden", zegt Van Durme. Maar de burgemeester waarschuwt wel dat "de vooruitzichten niet gunstig zijn".

Beluister het gesprek met burgemeester Van Durme in Radio Rusland op Radio 1 :

Geen problemen voor bevoorrading drinkwater in Vlaanderen

Oosterzele neemt dan wel maatregelen, maar "voor de bevoorrading van drinkwater in Vlaanderen is er momenteel geen probleem", zegt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V).

"In alle Vlaamse gemeenten geldt op dit ogenblik code groen". Dit betekent dat de toestand als 'normaal' wordt beschouwd en er geen problemen zijn voor de bevoorrading van drinkwater. "Er is een verschil tussen meteorologische omstandigheden en het drinkwaterpeil", zegt Jan Pauwels, woordvoerder van minister Schauvliege, "het is geen één op één relatie".

Vorig jaar was er in juli ook een droogteperiode en toen was er wel even code 'rood', met een reële kans op drinkwatertekort. "Maar toen waren de omstandigheden anders", zegt Pauwels. "Er was toen een droge herfst, winter en voorjaar geweest, waardoor het waterpeil veel lager was."

Meest gelezen