Videospeler inladen...

Verkoeling voor het warme weer? "Zwemmen in bevaarbare waterwegen is verboden én gevaarlijk"

Wie de komende dagen met het warme weer afkoeling wil zoeken, doet dat beter niet in de bevaarbare waterwegen. Daarvoor waarschuwt de Vlaamse Waterweg, die in Vlaanderen de waterwegen beheert en exploiteert. "Het is gevaarlijk én verboden."

De bevaarbare waterwegen in Vlaanderen zijn volgens de Vlaamse Waterweg niet ingericht om te zwemmen. "Zwemmen in kanalen en bevaarbare waterwegen of duiken van bruggen, sluizen, steigers en kades is niet alleen onverstandig, het is ook verboden", zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

Goede redenen

Voor het zwemverbod zijn er verschillende goede redenen. Om te beginnen kunnen de voorbijvarende schepen risicosituaties veroorzaken. "Een zwemmer is vanaf een schip meestal niet of nauwelijks te zien. Schepen hebben een langzamere reactietijd dan auto's. Schippers kunnen dus niet snel uitwijken of vaart minderen. Zelf zie je ook niet altijd een varend schip door de bouw van een brug of gewoon door onoplettendheid."

Schepen gaan volgens de Vlaamse Waterweg ook sneller dan de meeste mensen denken en zwemmers kunnen door de zuigende werking naar een schip worden toegetrokken. "Ook de sluizen en stuwen op de rivieren en kanalen veroorzaken stromingen, die zwemmers voor problemen kunnen stellen. Voorts zijn de oevers niet op zwemmers ingericht, waardoor het lastig kan zijn om op de kade te komen."

Betonnen constructies

Tot slot kunnen onder water onzichtbare betonnen constructies aanwezig zijn en op de bodem van het kanaal liggen soms voorwerpen die zwemmers kunnen verwonden. "Een duik in het soms troebele water kan dan ook ernstige letsels veroorzaken. En ook de grote verschillen in temperatuur - de bovenlaag van het water is warm en de onderlaag is heel koud - kunnen onaangename verrassingen veroorzaken."

Op www.kwaliteitzwemwater.be kan iedereen vijvers in zijn buurt opzoeken waar wel gezwommen mag worden.

Meest gelezen