Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Amerika wil Iraanse olie-uitvoer droogleggen tegen 4 november

De Verenigde Staten willen het Iran over enkele maanden onmogelijk maken om nog olie op grote schaal uit te voeren. Dat moet het regime in Teheran onder druk zetten nu de VS zich teruggetrokken hebben uit het nucleair akkoord. Of de bondgenoten zich daarin gaan schikken, is niet duidelijk.

Een hoge functionaris van het State Department in Washington heeft vandaag bekendgemaakt dat speciale gezanten worden uitgestuurd naar Europese en Aziatische bondgenoten. Die moeten de regeringen overtuigen om geen druppel olie meer te kopen uit Iran. De VS gaan ook gezanten met een gelijkaardige boodschap sturen naar India en China.

Tegelijk wil de VS de Arabische staten in de Perzische Golf overtuigen om meer olie te produceren en zo het vacuüm dat Iran zou nalaten op de internationale oliemarkt op te vangen. Dat moet voorkomen dat de olieprijs plots zou gaan stijgen als Iran in de hoek wordt gedrumd.

Op die manier wil Washington volgens analisten het regime in Teheran economisch tegen de mat duwen en straffen voor het "agressieve optreden" in het Midden-Oosten. Dat slaat dan wellicht op de Iraanse inmenging in Irak en Syrië, maar ook in Jemen.

Onlangs heeft president Donald Trump de VS teruggetrokken uit het nucleair akkoord uit 2015 met Iran. De andere ondertekenaars van dat akkoord, veelal Europese landen en Rusland, blijven echter wel achter dat akkoord staan. Het is niet duidelijk of die willen meestappen in de "economische oorlog" tegen Iran, maar de VS zou wel sancties kunnen opleggen aan landen of bedrijven die olie blijven kopen uit Iran.

Zelfs voor het nieuws bekendraakte, hebben Europese landen en ondernemingen hun geplande investeringen in Iran uitgesteld. Dat laat zich nu al voelen in Iran, waar de munt, de rial, fors in waarde is gedaald. De voorbije dagen waren er al sociaaleconomische protestmarsen in de hoofdstad Teheran, maar het is niet duidelijk wie achter dat protest zit en of dat spontaan is.

 

 

Meest gelezen