Belga

Brusselse agent veroordeeld omdat hij arrestant had geslagen

De inspecteur sloeg een verdachte verschillende keren in het politiecommissariaat. Een tweede politieman is vrijgesproken. Hij had zelf een wapenstok gekocht, maar volgens de rechter was dat niet verboden.

Vier jaar geleden diende een verdachte klacht in tegen twee politiemensen. De man werd samen met een vriend in april 2014 opgepakt toen hij aan de Kunstberg een joint aan het roken was. Hij verzette zich tegen zijn arrestatie en de betrokken agenten gebruikten hun aangeleerde technieken om de man met een minimum aan geweld in de boeien te slaan.

“De zaak draait niet om de arrestatie zelf, maar om wat er nadien gebeurde”, sprak de rechter in haar vonnis. Volgens de rechtbank is het bewezen dat een van de politiemannen ongeoorloofd en disproportioneel geweld had gebruikt toen hij de verdachte in het politiecommissariaat meermaals had geslagen. De politie-inspecteur werd voor die feiten veroordeeld tot een celstraf van zes maanden met uitstel.

Tweede agent vrijgesproken

Zijn collega riskeerde ook een veroordeling voor politiegeweld en stond ook terecht voor verboden wapendracht. De man had zelf een wapenstok gekocht en die gebruikt om de arrestant tijdens de overbrenging naar het commissariaat in de politiecombi op afstand te houden. Volgens het parket zou hij het slachtoffer toen meermaals geslagen hebben met die wapenstok. De rechter sprak de politieman vrij omdat er sprake is van twijfel. “Het is onmogelijk om te weten wat er precies in die bestelwagen is gebeurd.” De man werd ook vrijgesproken voor verboden wapendracht. “Het ging om dezelfde wapenstok die de politie hanteerde en hij had ook de nodige brevetten om die te gebruiken. Hij heeft dat wapen zelf moeten aankopen om zijn eigen veiligheid te garanderen en daarom gaat het niet om verboden wapendracht”, aldus de rechter.

“Mijn cliënt is terecht vrijgesproken”, reageert advocaat Dimitri de Béco. “Ik vind het te gek dat het parket, dat toch afhangt van de regering die verantwoordelijk is voor het gebrek aan middelen bij de politie, tegelijk verwijt aan een politieman dat die met zijn eigen centen voor materiaal moet zorgen.” De strafpleiter hoopt nu ook dat er zo snel mogelijk een einde komt aan de tuchtrechtelijke schorsing die zijn cliënt had gekregen bij de politie. “Hij heeft vier jaar gewacht op dit vonnis. Hij was de hele tijd geschorst, dat is echt schrijnend. Ik hoop dat dit zo snel mogelijk wordt rechtgezet.”

Meest gelezen