Reisbeperkingen moeten "paal en perk stellen" aan kinderontvoering bij vechtscheiding

Rechters zullen binnenkort reisbeperkingen kunnen opleggen aan minderjarige kinderen wiens ouders verwikkeld zijn in een vechtscheiding. Dat moet voorkomen dat een van de ouders met het kind naar het buitenland vertrekt zonder toestemming van de andere ouder. 

Het aantal "parentale ontvoeringen" kent een stijgende lijn: vorig jaar behandelde Child Focus 386 dossiers. En met de zomervakantie voor de deur zal het aantal kinderontvoeringen naar verwachting opnieuw pieken. CD&V-Kamerlid Veli Yüksel wil daar met een wetsvoorstel - dat morgen wordt gestemd in de commissie Binnenlandse Zaken - paal en perk aan stellen.

"Het gaat vaak over kinderontvoering in het kader van een vechtscheiding. Wij gaan de familierechtbank vragen om bij een ernstige vrees voor een kinderontvoering reisbeperkingen op te leggen aan een minderjarig kind", zegt Yüksel. "Als de rechter die beslissing neemt, zullen de diensten bij binnenlandse en buitenlandse zaken verwittigd worden om de reisdocumenten te blokkeren of niet af te leveren. Het kind wordt op die manier ook onmiddellijk geseind en de grensposten in België en in het buitenland zullen gealarmeerd worden."

Complexe kinderontvoeringen naar een land buiten de Europese Unie zouden zo aangepakt kunnen worden. Een groot deel van de parentale ontvoeringen gebeurt echter naar een EU-land, met Frankrijk als koploper, en daar zijn in principe geen grenscontroles. "Maar sowieso is een Kids-ID verplicht om te reizen en is het moeilijk om je ergens te vestigen zonder de juiste documenten", zegt Child Focus. De organisatie reageert dan ook tevreden op het wetsvoorstel: "Dit voorstel zal kinderontvoering echt kunnen voorkomen". 

Child Focus sensibiliseert via formulier

Child Focus stelt net vandaag een campagne tegen parentale ontvoering voor. De organisatie komt met een formulier dat gescheiden ouders kunnen ondertekenen. "Wij willen daarmee ouders sensibiliseren. Op het moment dat ze vertrekken realiseren ze zich namelijk vaak niet echt dat ze iets doen wat niet kan", zegt Hilde Demarré van Child Focus.

"Het formulier is zeer eenvoudig en wil ouders helpen om duidelijke afspraken te maken over de vakantie. Het is oké dat een van de ouders met de kinderen op vakantie gaat, maar er staat ook duidelijk in het formulier wanneer die ouder met de kinderen zal terugkeren."

Het formulier is op zich geen juridische beslissing, maar enkel een afspraak tussen de ouders, eventueel na bemiddeling. "Indien een ouder echt vreest dat de andere de kinderen zal ontvoeren, zullen andere maatregelen nodig zijn", verduidelijkt Child Focus. 

Meest gelezen