Overleg tussen minister van Justitie Geens en cipiersbonden al vier uur bezig, vanaf morgen wellicht elke dag staking in andere regio

Al vier uur lang zit minister van Justitie Koen Geens (CD&V) samen met de cipiersbonden. Hét onderwerp van gesprek? De minimale dienstverlening die de minister wil invoeren bij stakingen en waar de bonden absoluut niet mee akkoord gaan. Al exact 1 week staken de cipiers in de gevangenissen.

"Mensonterend", noemde de Raad van Europa de gevolgen van cipiersstakingen in ons land. De Raad vindt het niet kunnen dat wanneer cipiers het werk neerleggen en agenten overnemen, gevangenen niet uit hun cel kunnen voor een wandeling, zich niet kunnen wassen. De Raad van Europa heeft ons land dan ook al meermaals opgeroepen om de rechten van gevangenen te waarborgen op stakingsdagen.

Daarom kwam minister Geens met het plan dat minimale dienstverlening oplegt in de gevangenis. "72 uur voor een staking moet de vakbond laten weten wie werkwillig is. 48 uur voor de staking moeten ze ervoor zorgen dat er genoeg vrijwilligers zijn om de minimale dienstverlening te voorzien. Gebeurt dat niet, dan kan de gouverneur mensen opvorderen om te komen werken", verklaarde Geens een week geleden.

Gevangenispersoneel legt het werk neer

Maar het plan van Geens leidt onmiddellijk tot nieuwe stakingen. Nog geen dag na de aankondiging van het plan werd in verschillende gevangenissen het werk al neergelegd. Vooral in Vlaanderen werd de actie goed opgevolgd. Op de eerste stakingsdag, exact een week geleden, ging amper 50 procent van het gevangenispersoneel aan het werk.

De malaise is groot. Zolang er geen oplossing komt, zetten wij onze acties verder

Gino Hoppe, Socialistische vakbond

"De mensen zijn boos", klonk het bij de vakbonden. "Dit is een aanslag op ons stakingsrecht", klinkt het nog altijd, zeven dagen later. Gisteren, op de zesde dag van de acties, ging in de Vlaamse gevangenissen, slechts 30 procent van het personeel 's ochtends aan het werk. Tijdens de namiddag zien we hetzelfde cijfer. "De hoge opkomst toont aan dat de malaise groot is," zegt Gino Hoppe van de socialistische vakbond.  

Ook in Waalse gevangenissen heeft het personeel het werk neergelegd.

Brengt nieuw overleg een akkoord of verdere acties?

Sinds één uur vanmiddag zitten de bonden opnieuw samen met minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Gisteren hebben de bonden nog aangegeven dat ze zeker verder zullen staken. "Wij zijn niet van plan om te stoppen met deze acties, zolang er geen oplossing komt", klonk het verder bij Gino Hoppe. De komende twee weken zouden ze elke dag in een andere regio het werk neerleggen - dus afwisselend in Brussel, Vlaanderen en Wallonië. 

Er zou ook een rekeningnummer geopend zijn waarop er gestort kan worden om de staking te steunen. 

Het is nu afwachten wat het overleg vanmiddag eventueel oplevert. 

Gevangenen bijna 24 uur per dag op cel

De gevangenen zitten intussen bijna 24 uur per dag in hun cel. "Gedurende een hele week heeft vrijwel geen enkele gedetineerde de mogelijkheid gehad om bezoek te ontvangen. De laatste twee dagen zijn er dankzij de bereidwilligheid van de directie en de politie wandelingen gehouden kunnen worden, maar dit beperkt zich natuurlijk tot één uur per dag", vertelt Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. Er wordt wel geprobeerd om de gevangenen om de twee dagen te laten douchen, maar ook dat kan alleen als de politie bijspringt.  

Volgens Leo De Weerdt - aalmoezenier in de gevangenis van Sint-Gillis - valt de situatie daar momenteel nog meer. "Er is wel een zekere spanning, onrust. Men heeft er niet veel inspraak. Een gedetineerde heeft een leefritme dat te maken heeft met gunsten en hij of zij beseft dat ook goed en ondergaat dat maar."

Meest gelezen