Gezocht op tweedehandsmarkt: 200.000 benzineauto's

"De vraag naar tweedehands benzinewagens is in twee jaar tijd met 70 procent gestegen. De vraag naar tweedehands dieselwagens is dan weer gedaald tot amper een kwart van alle tweedehandswagens. Dat zegt Marc Gros van Gocar-Data, een bedrijf gespecialiseerd in cijfers over de automarkt.

De tweedehands autohandel kan er niet mee lachen. De belangstelling voor de dieselwagen is zo goed als verdwenen.  De maatregelen van de regering hebben de doodsteek betekend voor koning Diesel. In 2016 is de  verkeersbelasting vernieuwd.

Gevolg was dat de belasting op dieselwagens toenam met 18 procent; bij benzinewagens was er dan weer een daling met 15 procent. Ook de accijnzen op brandstof daalden bij benzine met 2 procent,  terwijl er bij diesel liefst 28 procent bijkwam. 

Zeldzame benzinewagen

"Op de tweedehandsmarkt is nu vraag naar zo'n 200.000 benzinewagens, maar helaas, tot grote frustratie van de klant en de autohandelaar is er amper aanbod in dit segment." zegt Marc Gros van Gocar-Data. "De handelaars moeten de occasies nu gaan zoeken in het buitenland en tegelijk hopen ze nog een afzetmarkt te vinden voor hun enorme stock van bijna onverkoopbare dieselwagens." 

Het schrale aanbod van tweedehands benzinewagens doet de prijs stijgen.  Dat is de ijzeren wet van vraag en aanbod. Voor Marc Gros is de aankoop van een dieseloccasie  misschien toch nog het overwegen waard. "Wie meer dan 30.000 kilometer aflegt, doet er nog altijd een voordeel mee.  Want, niet vergeten, een benzine verbruikt wel meer brandstof en en daar betaal je dus meer accijnzen voor". 

Er is nu vraag naar zo'n 200.000 tweedehands benzinewagens, maar helaas, tot grote frustratie van de klant en de autohandelaar, is er amper aanbod in dit segment."

Marc Gros, Gocar-Data

Europese Car-Pass ?

Maar hoe betrouwbaar zijn de buitenlandse tweedehandswagens ? Want bij import van occasies dreigt opnieuw de fraude met de kilometerteller. Deze  bedrieglijke praktijk is alleen in België en Nederland gestopt door het Car Pass systeem, dat aangeeft hoeveel kilometers een wagen op een bepaald moment heeft gereden.

Maar in Duitsland wordt de kilometerteller nog vaak met schwung teruggedraaid, bedrog dat de waarde van het vehikel prompt doet toenemen. Voor Marc Gros kunnen we vertrouwen op de professionaliteit van de autohandelaars.  Maar misschien is dit wel het goede moment om het Belgische Car-Pass systeem in de Europese Unie in te voeren, wat de betrouwbaarheid én het geloof in de buitenlandse occasies zou doen toenemen.       

Meest gelezen