Videospeler inladen...

Bestelwagen rijdt in gebouw van De Telegraaf: "Klap in het gezicht van de vrije pers"

In Amsterdam is een bestelwagen het gebouw van de Nederlandse krant De Telegraaf binnengereden. Dat gebeurde vannacht. De bestuurder stak daarna de auto in brand en vluchtte weg. Er vielen geen gewonden. De hoofdredactie van de krant spreekt van een "aanslag".  

De auto reed rond 4 uur met hoge snelheid binnen. Op het moment van de feiten was er bewaking aanwezig in het gebouw. Op de nieuwsredactie was er niemand aanwezig. In het pand aan de Basisweg zijn zowel de redactie als het hoofdkantoor van De Telegraaf Media Groep (TMG) gevestigd.

De bestuurder is spoorloos, naar een motief is het voorlopig gissen. Opvallend: de bestelwagen reed het gebouw niet echt binnen, maar bleef steken in de glazen gevel. Om tot daar te rijden, moest het voertuig voorbij verschillende betonnen bloembakken geraken.

Je kan niet zomaar tot aan het Telegraaf-gebouw rijden, dus we sluiten kwaad opzet niet uit.

Frans Zuiderhoek, politie Amsterdam

"Na de aanrijding tegen de voorgevel is er brand ontstaan. Het gebouw van De Telegraaf is daardoor flink beschadigd", zegt Frans Zuiderhoek van de Amsterdamse politie bij NOS Radio 1. "Op het moment van de feiten waren er mensen in het gebouw aanwezig, maar niemand is gewond geraakt. We zijn naarstig op zoek naar de bestuurder van de auto, en aan de uitgeverij is het sporenonderzoek opgestart."

De Telegraaf kopt op zijn website "Aanslag op Telegraaf gebouw". Volgens hoofdredacteur Paul Jansen hebben verschillende van zijn journalisten in het verleden al bedreigingen gekregen, maar was dat recent niet het geval. "Wij laten ons niet intimideren", zegt hij.

De brand was vrij snel onder controle. De politie sprak al vroeg van kwaad opzet: "Je kan niet zomaar op die plek komen met de auto. En de positie van het voertuig tegenover het gebouw roept ook wel vragen op."

Tot 10 meter boven de plek waar de bestelwagen is ingereden, zijn de ramen stuk. En nog hoger zijn er roetstrepen.

Bekijk hieronder de beelden die De Telegraaf heeft vrijgegeven: 

Volgens de NOS is een grote cirkel rond het Telegraaf-gebouw afgezet om het politieonderzoek vlot te laten verlopen. "Niemand raakt er voorlopig binnen, ook het personeel zelf niet. Je ziet wel duidelijk de ravage van de aanrijding: tot 10 meter boven de plek waar het busje was ingereden zijn de ruiten gesprongen. En nog hoger zie je roetstrepen van de felle brand. "

Volgens de politie zou de dader niet alleen gehandeld hebben. "Ze vermoeden dat, omdat de bestuurder van de bestelwagen na de aanrijding is weggerend. Met iemand anders is die man dan in een donkere Audi gestapt, en er tegen hoge snelheid vandoor gegaan", zegt NOS-correspondent Ardy Stemerdink in "De ochtend". "Dat pleit nog meer voor het scenario van een aanslag."

Wat weten we tot nu toe? NOS-correspondent Ardy Stemerdink legt het uit in "De ochtend"

Ander schietincident vlakbij

Vorige week werd met een raketwerper geschoten op het gebouw van het magazine De Panorama. Dat gebouw is  een paar honderd meter verderop van het hoofdkantoor van de Telegraaf Media Groep (TMG). Een man werd toen gearresteerd. "We nemen deze gebeurtenissen mee in dit onderzoek, maar het is te vroeg om iets te zeggen over een eventuele link tussen beide gebeurtenissen", aldus nog Zuiderhoek.

Rutte: "Een klap in het gezicht van de vrije pers"

 De vermoedelijke aanval met een bestelbusje op het pand van De Telegraaf is "een klap in het gezicht van de vrije pers en de Nederlandse democratie". Zo reageert de Nederlandse premier Mark Rutte. Hij heeft de hoofdredacteur van de krant gesproken om "hem en zijn mensen sterkte" te wensen.

Je moet je wel erg zorgen maken wat er aan de hand is. (...) Journalisten zijn onafhankelijk.

De algemene secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft het over "een aanval op de journalistiek". "Je moet je wel erg zorgen maken wat er aan de hand is. Dit moet topprioriteit hebben bij politie en justitie. Journalisten zijn onafhankelijk. Het is een aanslag op de democratie", zegt algemeen secretaris van de NVJ Thomas Bruning. Hij noemt het incident angstaanjagend. "Maar we moeten ons er absoluut niet van weerhouden om ons werk te doen, maar wel onder veilige omstandigheden.

Meest gelezen