Videospeler inladen...

Reddingsschip "Lifeline" mag aanmeren in Malta, Macron en Conte gaan lunchen om situatie te bespreken

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft vandaag geluncht met de Franse president Emmanuel Macron. Het ging om een informele ontmoeting om te spreken over verschillende boten met migranten die op dit moment ronddobberen op de Middellandse Zee. Italië weigert verschillende boten te laten aanmeren, Macron heeft daar felle kritiek op gegeven. Donderdag komen alle Europese regeringsleiders samen in Brussel om het migratievraagstuk te bespreken. 

De ontmoeting tussen Conte en Macron vandaag stond niet officieel gepland, volgens Macron ging het om een "privé-bezoek". Macron is in Rome op bezoek bij de Paus.

Macron en zijn Italiaanse collega zijn het grondig oneens over de aanpak van het migratiedossier. Conte weigert om bepaalde schepen met migranten nog langer te laten aanmeren aan de Italiaanse kust. Macron had dar felle kritiek op gegeven

Vandaag zijn de twee heren gaan lunchen. Volgens bronnen van de Italiaanse krant Corriere Della Serra was dat om de relaties te "normaliseren" en om samen mogelijke oplossingen te bespreken voor de ronddobberende schepen op de Middellandse zee. De ontmoeting zou "constructief" zijn verlopen, al is het niet duidelijk of beide heren een gemeenschappelijk standpunt hebben gevonden.

Lifeline mag aanmeren in Malta

Ondertussen heeft Giuseppe Conte gemaakt dat het schip "Lifeline" mag aanmeren in Malta. Het schip heeft 234 migranten aan boord die gered zijn voor de Libische kust. Italië weigert het schip te laten aanmeren en ook Spanje liet het schip niet toe in haar havens.

Malta had ook eerst geweigerd om het schip te laten aanmeren, maar nu is er een akkoord dat de opvarenden van het schip verspreid zullen worden over vier landen: Malta, Italië, Frankrijk en Portugal. Duitsland, Spanje en Nederland overwegen mee te doen.

Meest gelezen