Videospeler inladen...

Florence + the Machine: "Mijn nieuwe plaat gaat over het omarmen van de vrouwelijke kracht"

"High as hope", het vierde album van Florence + the Machine, is er.  In een exclusief interview met Studio Brussel vertelt Florence Welch hoe de plaat, die opnieuw over de liefde gaat, tot stand gekomen is en waarom Patti Smith een gids is in haar leven.  Op donderdag 7 maart komt Florence + the Machine naar het Sportpaleis in Antwerpen. 

Drie jaar hebben de fans erop gewacht en vandaag is het zover: de nieuwe plaat "High as hope" van Florence + the Machine is er, met daarop samenwerkingen met onder anderen jazz-saxofonist Kamasi Washington en Jamie xx. De eerste single "Hunger" is intussen niet meer van de radio weg te denken. 

(lees voort onder de video): 

Frontvrouw Florence Welch heeft na haar vorige album en de bijhorende tournee niet stilgezeten. Dat ligt ook niet in haar aard, vertelde ze aan Michèle Cuvelier van Studio Brussel

Over het creatieproces: "Het voelde bijna opnieuw zoals in het begin"

"Vroeger moest ik na een tournee stoom aflaten, helemaal niets doen", vertelt Welch. "Nu zei iedereen dat ik eerst moest rusten, maar dat wilde ik niet. Ik wilde dingen maken. Ik deed het wel heel rustig, elke dag reed ik met de fiets naar een kleine studio in Peckham. Enkel ik en een geluidstechnicus. Een beetje experimenteren. Dat voelde goed, het was bijna opnieuw zoals bij “Dog days” en "Between two lungs", de eerste nummers die ik ooit schreef." 

Welch legde zichzelf ook geen druk op. "Het ging weer om het absolute plezier van songs maken. Het voelde alsof het gewoon voor mezelf was. Ik maakte dingen omdat ik dat graag doe." 

Mijn brein is een soort negatieve Pac-Man. 

Ontspannen na haar vorige tournee hoefde deze keer dus niet zo nodig voor Welch. "Ik houd niet van relaxen. Ik weet niet wat dat is. Creëren is voor mij ontspannend. Ik heb een heel rusteloze geest. Als mijn brein niets te doen heeft, dan eet het zichzelf op, zoals een negatieve Pac-Man (Pac-Man is een populaire gamefiguur die punten verzamelt door bolletjes en voorwerpen op te eten, nvdr). Het eet alle goeie dingen op. Ik moet het bezighouden."

Over "High as hope", een plaat over de "complete" liefde

Welch maakte met "High as hope" opnieuw een erg persoonlijk album waarin de kracht van de liefde een van de kernthema's is. Ze had ook veel  zelfvertrouwen toen ze de plaat maakte, zegt ze zelf. 

"Ik bevond me op een goeie plek, ik zat in een goeie, stabiele relatie. Voor deze plaat kon ik gebeurtenissen meer vanop een afstand bekijken. Ik zat niet meer in de dingen waar ik beschaamd over was, ik was mezelf niet meer aan het pijnigen of aan het vernielen door drank en drugs."

"Bij de vorige plaat ("How big, how blue, how beautiful", waarop veel songs over een relatiebreuk en het daarmee gepaarde liefdesverdriet gaan, nvdr) legde ik de “schuld” bij de ander. De toon van deze plaat is eerder: het ligt waarschijnlijk aan mij. (lacht) Ik moet iets doen. Erkennen dat er geen externe kracht is die het gaat oplossen."

Als Brit is het moeilijk om over liefde en zelfliefde te praten.

Volgens Welch gaat deze plaat dan ook over een ander soort liefde: een complete liefde, een liefde die niet voortkomt uit een gebrek of een nood. Als Britse vindt ze het moeilijk om te praten over (zelf)liefde, maar ze vindt wel dat de tijd er rijp voor is (bekijk video hieronder):  

Videospeler inladen...

"Bij de vorige plaat wilde ik weg van de kwetsbaarheid, ik had zoveel liefdesverdriet. Deze plaat gaat over het omarmen van het vrouwelijke, over kwetsbaarheid die een kracht kan zijn. Er zit een kracht in het vrouw zijn, wat die kracht dan ook is." 

Bekijk hier de video van "Big god": 

Over Patti Smith als spirituele voorbeeld

Om de vaak extreme hoogte- en laagtepunten in haar leven te counteren, ging ze op zoek naar een manier om rustiger en evenwichtiger in het leven te staan. 

Een leidraad daarvoor vond ze in de boeken van Patti Smith, de Amerikaanse singer-songwriter en dichteres/schrijfster, die beschouwd wordt als The Godmother of punk.  En het nummer "Patricia" op de nieuwe plaat gaat ook over Smith. 

Patti Smith heeft eerbied voor het wonder van de dagdagelijkse dingen. 

"Wat zij schrijft, is een gids voor hoe je moet leven. Ik kon uren lezen hoe ze schrijft over toast en koffie. Ze heeft eerbied voor het wonder van de dagdagelijkse dingen. Ze kan er krachtig over schrijven. Ik zie haar als een leidende kracht." (bekijk video hieronder)

Videospeler inladen...

Florence + the Machine komt op donderdag 7 maart met haar nieuwe album naar het Sportpaleis in Antwerpen. De ticketverkoop voor dat concert start op woensdag 4 juli om 10 uur. 

Meest gelezen