India is het gevaarlijkste land ter wereld voor vrouwen

India is het meest gevaarlijke land ter wereld voor vrouwen door het hoge risico op seksueel geweld, mensenhandel en tradities met een zware fysieke en emotionele impact op vrouwen. Dat blijkt uit een enquête bij 548 experts door de Thomson Reuters Foundation. Op de tweede en derde plaats staan Afghanistan en Syrië. Opvallend: de tiende plaats van de Verenigde Staten.

De Thomson Reuters Foundation bevroeg tussen eind maart en begin mei 548 experts in Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië, Zuid-Azië en gebieden in de Stille Oceaan. Die experts, dat waren artsen en ander medisch personeel, professoren, beleidsmakers, hulpverleners, ngo-medewerkers en sociaal medewerkers. Ze kregen de vraag welke 5 van de 193 VN-lidstaten ze als het meest gevaarlijk voor vrouwen bestempelden en de slechtste leefomstandigheden hadden op vlak van gezondheid, economische onafhankelijkheid, traditionele gebruiken, seksueel en ander geweld en mensenhandel.

De lijst van tien meest gevaarlijke landen voor vrouwen leest als volgt:

  1. India
  2. Afghanistan
  3. Syrië
  4. Somalië
  5. Saudi-Arabië
  6. Soedan
  7. Democratische Republiek Congo
  8. Jemen
  9. Nigeria
  10. Verenigde Staten

India: seksueel geweld tegen vrouwen blijft een groot probleem

Het is de eerste keer dat India de lijst aanvoert. Ze zijn het meest gevaarlijke land met een hoog risico op seksueel geweld, mensenhandel, gedwongen arbeid, gedwongen huwelijk en seksuele slavernij. Het is ook het meest gevaarlijke land als het gaat over tradities met een zware impact op het welbevinden, zoals genitale verminking, kinderhuwelijken en fysieke mishandeling.

Bij de vorige bevraging door de Thomson Reuters Foundation in 2011 stond het land nog op de vierde plaats van meest gevaarlijke landen. De laatste jaren haalt geweld tegen vrouwen in India steeds vaker de internationale media en veroorzaakt het ook in eigen land steeds meer ophef.

In 2012 werd een vrouwelijke studente verkracht en vermoord op een bus in Delhi. Dat veroorzaakte een nationale golf van protest. Er waren nadien nog veel meer gewelddadige incidenten, waarna de Indiase overheid beloofde het probleem aan te pakken. Ondanks een strengere wetgeving doen nog elke dag gemiddeld 100 vrouwen in India aangifte van seksueel geweld, volgens overheidscijfers. In 2016 werden volgens officiële cijfers 40.000 verkrachtingen gemeld.

De voorbije maanden zwol het straatprotest in India opnieuw fel aan na verschillende gevallen van zwaar seksueel geweld en de moord op tienermeisjes en kinderen in India.

VS: #MeToo en Time's Up

Opvallend is de tiende plaats voor de Verenigde Staten. Ze zijn het enige westerse land dat in de algemene top tien van meest gevaarlijke landen voorkomt. Als het enkel en alleen gaat over de risico's op seksueel geweld (verkrachting, intimidatie, gedwongen seksuele handelingen en moeilijke bereikbaarheid van justitie in verkrachtingszaken), delen de Verenigde Staten zelfs de derde plaats met Syrië.

Volgens de Thomson Reuters Foundation is het resultaat van de Verenigde Staten een rechtstreeks gevolg van de #MeToo- en Time's Up-bewegingen die eind vorig jaar viraal gingen. Duizenden vrouwen, bekende en onbekende, brachten verhalen over seksueel geweld en intimidatie naar buiten in de nasleep van de affaire-Weinstein.

Meest gelezen