foto peter Hilz (C)

Giftige afvalstoffen in lucht, grond en water bij Nederlands chemiebedrijf

Mogelijk kankerverwekkende stoffen die chemiebedrijf Chemours uit het Nederlandse Dordrecht gebruikt bij zijn GenX-technologie komen via afval in de lucht, grond en water terecht. Chemours heeft er onvoldoende zicht op waar deze zogeheten FRD-stoffen inzitten. En het bedrijf informeert afvalverwerkers en afvaltransporteurs niet dat deze in het afval zitten.

Dat meldt de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die onderzoek deed naar de verwerking van afval van het bedrijf, op verzoek van minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Met de GenX-technologie worden onder meer anti-aanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt.

Waar precies de FRD-uitstoot plaatsvindt en in welke mate, kan de inspectie op basis van de beschikbare informatie niet zeggen. De ILT heeft niet gekeken of de wet- en regelgeving is overtreden.

Omwonenden maken zich zorgen over de veiligheid van de stoffen die Chemours gebruikt. De ILT kan naar aanleiding van dit onderzoek geen uitspraken doen over de veiligheid. "Maar duidelijk is wel dat deze stoffen niet terecht horen te komen in de lucht, grond en het water", aldus een woordvoerster.

Chemours heeft ook een vestiging in Mechelen.

Meest gelezen