Waterverbruik beperken? Vlaams-Brabant geeft tips

De provinciegouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte, roept op om spaarzaam om te gaan met water. De afgelopen weken zijn erg droog geweest en ook de komende dagen wordt geen regen voorspeld.

Momenteel zijn er nog geen problemen met de drinkwatervoorziening. Toch wil de gouverneur nu al oproepen tot zuinigheid. Hij geeft daarom een aantal tips mee:

  • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt al snel 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
  • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.
  • Sproei de plantentuin zo weinig mogelijk. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater.
  • Begiet je bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.
  • Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan je dacht.
  • Was je auto met regenwater zolang dat beschikbaar is of sla gewoon een keertje over.

 

Meest gelezen