UNESCO / Robbert Casier

Koraalrif van Belize niet langer bedreigd werelderfgoed

Werelderfgoedorganisatie Unesco heeft het koraalrif van Belize, in Centraal-Amerika, geschrapt van haar bedreigde lijst. Belize doet volgens Unesco voldoende inspanningen om het rif weer te laten heropleven. De regering besliste eind vorig jaar om zeeboringen naar aardolie voorlopig te verbieden. 

Het rif van Belize is zo’n 300 kilometer lang en het op één na grootste koraalrif ter wereld. Enkel het Groot Barrièrerif van Australië is nog groter. Het rif van Belize is sinds 1996 door Unesco erkend als werelderfgoed door het grote aantal koraalsoorten die er leeft en de meer dan 500 vissoorten die op en rond het rif te vinden zijn, waaronder ook enkele bedreigde soorten.

In 2009 werd het koraalrif van Belize toegevoegd aan de lijst van bedreigd werelderfgoed, omdat de regering onvoldoende maatregelen nam om het rif te beschermen tegen de opkomst van het massatoerisme en de industrie. Door het gebrek aan regels hebben bouwprojecten langs de kustlijn de mangroves in sneltempo doen krimpen.

Ondertussen probeert de regering van Belize het tij weer te keren. Eind vorig jaar besliste de regering om alle zeeboringen naar aardolie voorlopig te verbieden. De bevolking stemde in een referendum in 2012 al bijna volledig unaniem voor het stopzetten van de olieboringen. Sindsdien zijn ook onder meer 90.000 nieuwe koralen aangeplant. 

Unesco besliste daarom om het koraalrif van Belize voorlopig te schrappen van de lijst van bedreigd werelderfgoed. Milieuorganisaties vrezen wel nog altijd dat het toerisme een grote bedreiging blijft voor het koraalrif. Belize leeft voornamelijk van het duik- en snorkeltoerisme naar het koraalrif.

Meest gelezen