Met de auto door West-Europa: in welke steden heb je een milieuvignet nodig?

De tijd dat u met uw trouwe vierwieler elke Europese stad binnen kon kachelen, is tot spijt van wie het benijdt voorbij. Milieuvignetten en uitstootbelastingen zijn stilaan gemeengoed. Wie straks naar een Europese stad rijdt voor een citytrip, kan dus maar beter even onderstaande kaart raadplegen.

Voor alle duidelijkheid: we zijn nagegaan in welke West-Europese steden regels gelden voor wie er in het stadscentrum wil rijden met een auto. In Kopenhagen zijn er ook milieuvignetten, maar ze gelden alleen voor vrachtwagens en bussen, niet voor auto's.  Landen waar u dus geen vlaggetjes ziet verschijnen, hebben ofwel geen milieuregels voor auto's of ze hebben helemaal geen milieuregels voor voertuigen.

Vergeet u ook niet dat er in landen als Slovenië, Oostenrijk en Zwitserland vaak wel een vignet nodig is om op de snelwegen te rijden, maar dat heeft weinig of niks met milieu te maken. Dan gaat het gewoon om een soort wegenbelasting. 

Frankrijk

Voor de Franse steden waar een milieuvignet nodig is, is er een stickersysteem. Er zijn 6 kleuren, volgens datum van inschrijving, energieklasse en euronorm. Op de website van de Franse overheid kunt u nagaan welke sticker u nodig hebt.

Het vignetsysteem voor auto's geldt in Frankrijk (en elders in Europa) bijna nooit voor doorgaand verkeer. Wie dus vanuit West-Vlaanderen naar het zuiden van Frankrijk rijdt en Rijsel en Parijs passeert, moet geen vignet aanschaffen, want de regels voor die steden gelden niet voor doorgaand verkeer op de snelwegen (of er wordt nooit gecontroleerd).

Op onderstaande kaart vindt u alle informatie over waar u welk milieuvignet nodig heeft. Klik op de markeringen voor meer informatie.

Op de websites van Touring en VAB kan u vinden hoe u zo'n milieuvignet bestelt. Bij Touring vindt u de uitleg per land (voor Duitsland is dat bijvoorbeeld hier, voor Frankrijk is dat hier), VAB heeft een webshop waar u ze kan bestellen. Voor Italië is het wat ingewikkelder: voor Milaan kan u een vignet kopen in een kiosk, voor Bologna moet het via een loket dat van maandag tot vrijdag open is, voor Palermo kan het hier online of eveneens via loketten.

In veel Europese steden gelden ook autoluwe zones. Die worden de laatste jaren vooral ingesteld om de luchtkwaliteit daar te verbeteren, maar we hebben die steden niet in dit overzicht opgenomen, omdat bijna niemand er mag rijden.

Meest gelezen