AFP or licensors

Eerste vrouwelijke verkeersinspecteurs in Saudi-Arabië aan de slag

Saudi-Arabië heeft het verbod op vrouwen achter het stuur opgeheven. Het was het enige land ter wereld waar vrouwen nog niet mochten autorijden. Dat is sinds zondag dus wel toegelaten. Werkgevers openen nu voorzichtig de deuren voor vrouwelijke chauffeurs en verkeersspecialisten.

De Saudische wegen, als laatste ter wereld, zijn sinds zondag geopend voor vrouwelijke chauffeurs. Enkele nieuwe jobmogelijkheden lieten niet op zich wachten. Het verhogen van het percentage vrouwen op de Saudische arbeidsmarkt is ook een van de expliciete doelen van “Vision 2030”, het project van de jonge kroonprins Mohammed bin Salman. Tegen 2030 wil hij 30% van alle Saudische vrouwen op de arbeidsmarkt krijgen. Momenteel is dit percentage nog 22%. 

Verkeersonderzoeker

Ondertussen werden al tachtig vrouwen opgeleid tot verkeersonderzoeker. Veertig van hen mochten enkele dagen voor de opheffing van het verbod een diploma in ontvangst nemen van een privé-verzekeringsmaatschappij, die in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken een trainingsprogramma aanbood. Hun taak zal erin bestaan te reageren op ongevallen waarbij minstens één vrouwelijke bestuurder betrokken is.

De veertig andere vrouwen werden opgeleid bij de Saudische politie. De politie opende ook enkele “vrouwelijke” politiestations, die zich zullen toeleggen op overtredingen van vrouwelijke bestuurders.

Taxichauffeur

Ook in de commerciële sector was er vraag naar vrouwelijke bestuurders. Bij Uber en Careem, Ubers tegenhanger in het Midden-Oosten, werken enkele dagen na de opheffing van het verbod al vrouwelijke chauffeurs. Beide bedrijven openden eerder ook al centra in de hoofdstad Riyad, waar vrouwen zich als professionele chauffeur konden registreren en in afwachting een training konden volgen. 

Uber gaf te kennen dat het bedrijf in september met een testprogramma start dat vrouwelijke klanten toelaat vrouwelijke chauffeurs te kiezen. Een poll van het bedrijf gaf ook aan dat drie op vier vrouwelijke chauffeurs enkel comfortabel is met eveneens vrouwelijke passagiers.

Een medewerker bij Careem geeft een trainingssessie aan vrouwelijke chauffeurs.
AFP or licensors

Meest gelezen