Meer vrouwen en meer kleur onder de Academy-leden om te beslissen over de Oscars

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft 928 nieuwe leden uitgenodigd. De leden bepalen elk jaar welke films en acteurs genomineerd worden voor een Oscar en wie er eentje wint. De Academy heeft 928 mensen uit 59 landen een uitnodiging gestuurd. En er is rekening gehouden met de kritiek van de afgelopen jaren: 49 procent van de genodigden is een vrouw, 38 procent is niet-blank.     

De lijst voor nieuwe leden oogt diverser. De voorbije jaren was er dan ook kritiek op de organisatie op de samenstelling van de jury en het gebrek aan diversiteit in de nominaties: te mannelijk en te weinig kleur.

Om geselecteerd te worden als lid, moet een kandidaat ondersteund worden door twee leden van de Academy die vinden dat hij of zij een uitzonderlijke prestatie leverde of moet de kandidaat al eens genomineerd zijn geweest voor een Oscar. Twee jaar geleden zaten nog vier Belgen bij de nieuwkomers: de regisseurs Dominique Deruddere ("Iedereen beroemd"!) en Sahim Omar Kalifa ("Baghdad Messi"), cameraman Jo Willems ("The hunger games"-reeks) en monteur Marie-Hélène Dozo ("La promesse").

Lamar en Rowling gevraagd

Onder de genodigden zitten namen als J.K.Rowling, Blake Lively, Melissa Etheridge, Tiffany Haddish (zie video hieronder), Eva Green, Diane Kruger, Amy Schumer, Jada Pinkett Smith en Kendrick Lamar. Klik hier voor de volledige lijst.

Als iedereen ingaat op de uitnodiging dan telt de Academy 8.200 leden die beslissen over de meest prestigieuze filmprijzen ter wereld.

Meest gelezen