cc - Gregory Smith

Overleeft de potvis in Den Helder?

Hulpdiensten maken zich zorgen over de conditie van de potvis die is ontdekt voor de kust van Den Helder, in het noorden van Nederland. De kans dat het dier het zal overleven, is niet erg groot.

Sinds gisteren is aan de Nederlandse kust, in Den Helder, een potvis gesignaleerd. Het dier leek te zijn afgedwaald en zag er verzwakt uit. Daardoor stelde het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het zogenoemde "walvisprotocol" in, waarbij het voor schepen in de buurt verboden is om in de buurt van het dier te varen. Zo worden fatale ongevallen vermeden.

Volgens kenners wordt het moeilijk om te overleven voor het dier van ongeveer 40 ton. "Potvissen eten onder andere pijlinktvis en die vinden ze op dieptes vanaf anderhalve kilometer'', zegt dierenorganisatie SOS Dolfijn. "Wat ook niet helpt, is dat het dier de hele dag op vrijwel dezelfde plaats ronddobbert. Het is ook helemaal niet de tijd dat een verdwaalde potvis opduikt in de Noordzee. Als het al gebeurt, is dat vrijwel altijd in de winter.  Neen, het ziet er niet goed uit."

Meest gelezen