Videospeler inladen...

Grote overwinning voor Trump: groen licht voor inreisverbod uit moslimlanden

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft de Amerikaanse president Donald Trump gelijk met zijn inreisverbod voor inwoners uit overwegend moslimlanden. Vorige versies van het verbod werden door de rechtbanken verworpen, maar nu krijgt Trump alsnog gelijk. En dat is een grote overwinning, zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. 

Het Amerikaans Hooggerechtshof heeft het anti-immigratiedecreet van president Donald Trump goedgekeurd. Daarmee behaalt Trump een definitieve overwinning na een lange juridische strijd rond de extreem controversiële maatregel.

Vijf rechters stemden voor en vier tegen het decreet dat inwoners uit zes -overwegend islamitische- landen permanent de toegang tot het Amerikaans grondgebied ontzegt. 

Het gaat om inwoners uit Iran, Jemen, Libië, Syrië en Somalië. Er is ook een beperkt aantal sancties ingevoerd tegen inwoners uit Noord-Korea en Venezuela.

"Inreisverbod"

In januari vorig jaar tekende Trump een presidentieel decreet waarin inwoners uit deze landen een aantal maanden geen visum meer kregen.  Het inreisverbod en de lijst met landen zijn het voorbije anderhalf jaar een aantal maal aangepast want ook Tsjaad, Irak en Soedan stonden er eerder op. Het is de derde versie van het inreisverbod dat nu groen licht krijgt. 

Ook de recente benoeming van de conservatieve rechter Neil Gorsuch in het Amerikaanse Hooggerechtshof werpt meteen zijn vruchten af. Trump benoemde Gorsuch in april. Gorsuch was een van de vijf rechters die voor stemde en zo werd het decreet met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd. 

Wereldwijd protest

Het inreisverbod zorgde wereldwijd voor hevig protest. In eigen land hebben verschillende federale rechters het inreisverbod telkens tegengehouden. Het Amerikaanse Hooggerechtshof besliste eerder al dat het inreisverbod van start kon gaan, ondanks de rechtszaken die verschillende landen tegen de maatregel aanspanden. 

"Een grote overwinning"

Trump krijgt nu dus definitief gelijk van het Hooggerechtshof. "Dit is echt een grote overwinning", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Het Hooggerechtshof zegt nu dat de president de macht heeft om reizigers uit bepaalde landen de toegang te ontzeggen als hij denkt dat dat nodig is om het land te beschermen. In praktijk verandert er wel niet veel, want het verbod was al van kracht."

Amerika-correspondent Björn Soenens legde op Radio 1 uit wat het gevolg is van de uitspraak van het Hooggerechtshof:

Meest gelezen