Personeel Kleine Brogel bezorgd over verf met chroom-6

Ook op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel is er ongerustheid ontstaan over kankerverwekkende verf met chroom-6. Die werd vroeger vooral gebruikt voor de F-16's.

De bewuste verf werd vooral door het Amerikaanse leger gebruikt en bevat chroom-6. Dat die stof gevaarlijk is, is al langer geweten. Het Belgische leger gebruikt ze daarom al enkele jaren niet meer omdat er intussen een veilig alternatief is. Maar bij slijp- en schuurwerken aan vliegtuigen kan die verf nog altijd vrijkomen. Vandaar dat dit soort werkzaamheden al enkele weken niet meer worden uitgevoerd op Kleine Brogel.

Veiligheidsmaatregelen

Er loopt een onderzoek naar de gezondheidsrisico's en mogelijke maatregelen, zegt Armand Riem van de militaire vakbond ACMP: "De risico-analyse is nog niet helemaal afgerond, maar er is sprake van de aankoop van speciale stofzuigers waarmee het stof op een veilige manier zou afgezogen kunnen worden. En een aanpassing van het filtersysteem van de afzuiginstallatie waarmee die slijp- en schuurwerken worden uitgevoerd."

Schandaal

In Nederland spreekt men intussen van het "chroom 6-schandaal". Daar hebben enkele militairen een schadeclaim ingediend. Militairen hier krijgen de raad om in hun medisch dossier te laten opnemen dat ze met de verf in aanraking kwamen. Ook in de kazerne van Zutendaal zou de kankerverwekkende verf gebruikt zijn.

Meest gelezen