Videospeler inladen...

Moraalfilosoof: "Grensoverschrijdend gedrag aanpakken via quota: er moeten écht meer vrouwen aan de top"

Om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken, moeten er onder meer quota komen zodat er meer vrouwen aan de top van de cultuursector zitten. Dat zegt moraalfilosoof Petra Van Brabandt in "Terzake", als reactie op het rapport dat vandaag is voorgesteld. "Bovendien moet er ook een mentaliteit van klokkenluiders komen."

In de nasleep van de #metoo-beweging en de zaak rond tv-maker Bart De Pauw liet minister van Media Sven Gatz (Open VLD) een studie uitvoeren die het seksueel grensoverschrijdend gedrag in kaart moest brengen. De resultaten waren onthutsend. Een op de vier vrouwen in de cultuursector is het voorbije jaar slachtoffer geweest van een ongewenste fysieke of seksuele toenadering op het werk, in de media is dat een op de vijf. 

"Die cijfers zijn zeker choquerend en kwetsend, maar eigenlijk zijn ze geen verrassing", zegt moraalfilosoof Petra Van Brabandt. "Als je kijkt naar het buitenland, dan zie je dat ook in andere sectoren die cijfers terugkomen. Maar het is zeker goed dat het eens wordt benoemd."

Initiatieven

Minister Gatz kwam meteen met enkele initiatieven op de proppen. Zo wordt het meldpunt 1712 versterkt en moet een ombudsman of -vrouw kunnen optreden als aanspreekpunt en bemiddelaar. 

Van Brabandt kijkt positief naar de stappen die worden gezet, "al kan het altijd beter". "Zo moet er meer een cultuur van klokkenluiders komen", zegt ze. "Als iemand een seksueel getinte opmerking geeft dan is het niet enkel aan het slachtoffer om op te treden, maar ook aan zij die er getuige van zijn. Met zo'n opmerking wordt niet enkel de vrouw in kwestie beledigd, maar ook alle andere medewerkers. Zo'n opmerking creëert een klimaat van kleinering en een gebrek aan veilige ruimte. Iedereen moet dit een probleem vinden en ook durven aankaarten."

Iedereen moet grensoverschrijdend gedrag een probleem vinden en het aankaarten

Heel wat grensoverschrijdend gedrag vindt plaats in machtsrelaties en dus moet er werk worden gemaakt van quota, vindt Van Brabandt. "Er moeten meer vrouwen komen aan de top. Zowel de studenten als de lagere regionen van de cultuursector zijn vooral vrouwen, maar ze stromen niet door. Er is echt een pushbeweging nodig, via quota. Toch zeker in een eerste fase: de eerste twintig jaar."

Tot slot pleit Van Brabandt ook voor opleidingen en een deontologische code, voor werknemers én leidinggevenden. "Dat is echt cruciaal."

Meest gelezen