Videospeler inladen...

Trump: "Harley-Davidson gebruikt handelsoorlog als vals voorwendsel"

De Amerikaanse president Donald Trump ontkent dat hij de oorzaak is dat Harley-Davidson productie naar andere landen verhuist. Volgens Trump gebruikt de motorgroep de kwestie van de handelstarieven als excuus om een fabriek in de VS te sluiten en over te brengen naar Thailand.

De motorproducent uit Milwaukee is een van die Amerikaanse bedrijven die geviseerd worden door nieuwe Europese handelstarieven. Die zijn een reactie van de EU op de hogere tarieven waarmee president Trump staal en aluminium uit Europa, Canada en Mexico wil weren. Gisteren kondigde Harley dan aan dat het motoren voor de Europese markt daardoor in zijn filialen buiten de VS gaat produceren om die tarieven te ontwijken. Dat zouden fabrieken in Brazilië, India of Thailand kunnen zijn.

Op Twitter heeft president Trump vanmiddag meteen boos gereageerd op de beslissing van Harley-Davidson. Hij ontkent dat zijn tarievenoorlog aan de basis ligt van de verhuis van productie en banen van de VS naar elders door Harley-Davidson.

Volgens Trump had het bedrijf eerder dit jaar al een beslissing genomen om een fabriek in Kansas City te sluiten en de productie over te brengen naar Thailand. Zij gebruiken de handelstarieven nu als een excuus om die verhuis te rechtvaardigen. "Een Harley-Davidson zou nooit in een ander land gebouwd mogen worden, nooit", twittert Trump. Hij dreigt het bedrijf ook met hoge belastingen zoals nooit tevoren.  

Handelstarieven als boemerang

Europees commissaris voor Handel Cecilia Malmström kaatst de bal intussen terug naar Trump. Dat Harley-Davidson een deel van de productie wil verhuizen, is volgens haar "een van de gevolgen" van het unilaterale handelsbeleid van de Amerikaanse president, zei ze vanochtend tijdens een persconferentie.

"Het was duidelijk voor de Amerikaanse regering dat er gevolgen zouden zijn als ze voor staal en aluminium douaneheffingen zouden invoeren die wij als illegaal beschouwen", vindt Malmström.

Een opvallende reactie is er vandaag ook van Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en partijgenoot van Trump. In een tweet deelt hij de bezorgdheid van president Trump over "oneerlijke handelspraktijken", maar tegelijk zijn er volgens Ryan "betere manieren dan invoertarieven" om die praktijken aan te pakken. Indirecte kritiek dus, maar Ryan is dan ook verkozen in Wisconsin, de thuisstaat van Harley-Davidson.

Verschillende keuzes

Harley-Davidson verkocht vorig jaar 40.000 motorfietsen in de Europese Unie. Dat is de tweede afzetmarkt na de eigen Amerikaanse markt. Door de Europese tegentarieven had Harley de keuze:

  1.  de prijzen verhogen en dus marktaandeel verliezen
  2. de tarieven niet doorrekenen en dus minder winst maken
  3. productie voor Europese markt te verhuizen naar buiten de VS

Wie die "Europese Harleys" zal maken is nog niet duidelijk, maar de fabriek in Bawal nabij de Indiase hoofdstad Delhi maakt veel kans. Daar worden nu al Harleys gemaakt voor de Spaanse, Portugese en Italiaanse markt. Harley-Davidson heeft buiten de VS ook vestigingen in Brazilië, Australië en Thailand, maar die werken veelal voor de regionale markten.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen