Sint-Joris te ijverig gerestaureerd in Spaanse kerk

De "opknapbeurt" van een beeld van Sint-Joris in Estella lokt veel kritiek uit. De vergelijking met die andere mislukte restauratie, waarbij Christus een soort aapje werd, is niet van de lucht.   

Het gaat om een houten Sint-Joris-en-de-draak, een slordige 500 jaar oud, in de Sint-Michielskerk in de Spaanse stad Estella, in de regio Navarra.  De parochie zette een lokale leraar aan het werk om het beeld te restaureren. Het resultaat is bizar: Sint-Joris heeft een varkentjesroze gezicht gekregen en een bont harnas in rood en grijs. Het stadsbestuur is er niet mee opgezet en probeert de herstelling van het 16e-eeuwse beeld weer ongedaan te maken. De “restaurateur” ging met gips en een verkeerd soort verf aan de slag. 

Zes jaar geleden was er ophef over  het fresco “Ecce Homo” in een andere Spaanse stad, Borja. Het origineel van de 19e-eeuwse kunstenaar Elías García Martínez werd “bijgekleurd” door een oudere vrouw uit de parochie. Met de beste bedoelingen, maar het resultaat was de risee van de hele wereld. Jezus was een soort baardaap geworden. De heisa legde de stad wel geen windeieren, veel toeristen wilden de mislukte restauratie komen bekijken.

De organisatie van Spaanse kunstrestauratoren is boos. "We kunnen geen verdere aanslagen op ons erfgoed tolereren," luidt een mededeling, "hier is sprake van een angstwekkend tekort aan opleiding."  

Op sociale media worden al grapjes gemaakt over de knullige restauratie:

Meest gelezen