Spoorstaking dwarsboomt kampen van jeugdbewegingen

Heel wat jeugdbewegingen vertrekken eind deze week op kamp, maar zien hun plannen gedwarsboomd door de aangekondigde spoorstaking. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Dat wekt wrevel op bij de jeugdbewegingen én het vereist extra organisatie. 

De aangekondigde spoorstaking van eind deze week (van donderdagavond tot en met zaterdag staakt de socialistische vakbond ACOD) komt de jeugdbewegingen heel slecht uit. Het begin van de zomervakantie leidt het kampseizoen in, maar dat betekent ook wel dat je op vaak afgelegen plaatsen moet geraken. 

"Het is al het derde jaar op rij dat er staking is bij het spoor wanneer wij vertrekken. Het lijkt wel een nieuwe stiptheidsactie", zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Wij kiezen voor het openbaar vervoer omdat wij ook vanuit duurzaamheid en ecologie denken, maar dit verplicht ons wel om het anders aan te pakken."  De staking gooit dus mogelijk heel wat roet in de gamel van veel kinderen en jongeren. 

"Bovendien is dit mogelijk een hap uit het budget, een extra kost. Want we moeten ons herorganiseren en eventueel gebruik maken van auto's of bussen", voegt Van Reusel eraan toe.

Dit jaar trekken zowat 250.000 leden van jeugdbewegingen op kamp. Zowat 100.000 leden van Chiro, om en bij de 80.000 scouts en de rest wordt aangevuld door KSA en kleinere jeugdbewegingen. "Scouts en Gidsen zijn plantrekkers, de andere jeugdbewegingen zijn dat zeker ook, maar we zouden het toch liever allemaal gewoon met de trein doen", besluit Van Reusel.

Meest gelezen