AP2011

Coca-Cola legt productie in Groot-Brittannië tijdelijk stil door tekort aan CO2

Coca-Cola heeft in enkele Britse vestigingen de productie tijdelijk stilgelegd wegens een tekort aan CO2. Momenteel lukt het wel nog om alle leveringen uit te voeren, zo luidt het. De problemen zouden zich ook nog kunnen uitbreiden naar andere sectoren in de voedings- en drankindustrie.

Brouwerijen en frisdrankenproducenten voegen CO2 toe aan hun bier en frisdranken voor de bubbels. Minstens vijf fabrieken in Noord-Europa die CO2 leveren zijn momenteel dicht voor onderhoud. Bovendien is de zomer aangebroken en dat leidt traditioneel tot een hogere vraag naar drankjes met prik.

Coca-Cola in Groot-Brittannië ziet zich nu genoodzaakt om tijdelijk een deel van de productie stil te leggen omdat er niet genoeg CO2 is. Maar volgens de frisdrankengigant is er op dit moment nog geen sprake van problemen om drankjes te leveren aan horeca en supermarkten.

"We reageren momenteel op een industrieel probleem dat een impact heeft op de leveringen van CO2 aan het Verenigd Koninkrijk", zegt Coca-Cola in een mededeling. "Onze focus ligt op het beperken van het effect dat dat zou kunnen hebben op de beschikbaarheid van onze producten. We onderbreken tijdelijk de productie op enkele lijnen, maar op dit moment kunnen we de bestellingen aan onze klanten blijven uitvoeren."

Vorige week waarschuwde de Britse tak van Heineken dat hij mogelijk minder Amstel en John Smith's Extra Smooth kan leveren.

Minder vlees in de supermarkt?

Het CO2-tekort kan ook leiden tot minder vlees in de supermarkten, omdat het gas wordt gebruikt om dieren te doden. Ook voor bepaalde medische procedures is CO2 vereist.

Vorige week waarschuwden de Britse voedings- en drankenindustrie dat de CO2-krapte zo ernstig is dat het de productie zou kunnen schaden. De pluimvee-organisatie British Poultry Council (BPC) waarschuwt bij BBC dat 60 procent van de pluimveeslachterijen binnen een paar dagen in de problemen kan komen.

De overheid overlegt momenteel met vertegenwoordigers van de voedingsindustrie over hoe het best om te gaan met het tekort aan CO2.

Meest gelezen