Videospeler inladen...

Tienduizenden Syriërs vluchten weg uit Deraa, de "wieg" van het protest tegen Assad

In het zuiden van Syrië is een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gekomen nadat het leger van president Assad een offensief ingezet heeft tegen een van de laatste bolwerken van het verzet in zijn land.

Ondanks een wankel bestand is het leger van de Syrische president Bashar al-Assad vorige week een grootscheeps offensief gestart tegen de zuidelijke provincie Deraa. Die is nog grotendeels in handen van rebellengroepen.

Een tv-zender van het regime heeft beelden getoond van "voorbereiden luchtaanvallen en artilleriebeschietingen" in de buurt van de stad Deraa. Volgens de rebellen zouden daar ook de beruchte "vatenbommen" gedropt zijn.

De Verenigde Naties waarschuwen dat er mogelijk 45.000 tot 50.000 mensen op de vlucht zijn geslagen voor het nieuwe geweld. Velen van hen zouden proberen naar Jordanië te ontkomen, maar dat land houdt de grens voorlopig gesloten. In Jordanië zitten al meer dan 660.000 Syrische vluchtelingen in kampen en de regering in Amman wil er nu geen meer bij. Probleem is wel dat de vluchtelingen geen andere kant meer uitkunnen, behalve dan via de Golan naar Israël.  

De "wieg" van het protest tegen Assad

Het offensief komt niet als een verrassing. Met steun van de Russen in de lucht en Iraniërs, Irakezen en Hezbollahi's uit Libanon op de grond heeft het regime van Assad de voorbije maanden rebellenbolwerken in Oost-Ghouta nabij de hoofdstad Damascus verdreven en delen van de Eufraatvallei heroverd op de terreurgroep IS.

Daarbij wordt vaak dezelfde strategie gebruikt: het rebellengebied wordt eerst murw gebombardeerd met groot lijden van de de burgerbevolking tot gevolg, daarna wordt de rebellen een aftocht beloofd naar het inkrimpende bolwerk in Idlib in het noordwesten en valt het gebied in handen van Assad. Diezelfde manier van werken werd eerder met succes door Assad toegepast in Hama en Homs in het centrum en in Aleppo in het noorden.

Dat het regime-Assad datzelfde ging proberen in de zuidelijke regio Deraa lag voor de hand. Deraa is symbolisch en strategisch belangrijk. In die stad is midden maart 2011 het volksprotest tegen het Assad-regime uitgebarsten nadat daar kinderen mishandeld waren geweest. Een herovering van Deraa zou voor Assad dan ook symbool staan van het einde van het verzet. Strategisch omvat de provincie Deraa dan weer het grensgebied met buurland Jordanië en grenst het aan de regio Quneitra op de Golanhoogvlakte, die nog altijd in handen van Israël is.

Meest gelezen