Belg is geen jobhopper: ruim 8 op de 10 werknemers blijven liefst aan de slag bij huidige werkgever

Er zijn openstaande vacatures bij de vleet, maar toch is maar 16 procent van de Belgische werknemers actief op zoek naar ander werk. Vooral wegens de onzekerheid over een nieuwe functie blijven de meeste werknemers het liefst bij hun huidige werknemer aan de slag.

Dat de jobmobiliteit laag ligt, blijkt uit het 9e Talent Pulse-onderzoek van hr-dienstengroep Acerta.  Die polste bij 2.000 Belgisch werknemers of ze actief op zoek zijn naar ander werk, of ze geïntereseerd zijn in jobaanbiedingen en wat hen mogelijk tegenhoudt om van job te veranderen.

Vooral onzekerheid speelt mee. 7 op de 10 werknemers voelt zich niet comfortabel bij de onzekerheid die bij een verandering van job komt kijken.  Ze voelen zich onzeker over de jobinhoud (71 procent) of vrezen een gebrek aan ervaring (46 procent). Ook het mogelijk verlies van hun  opgebouwde anciënniteit en  het mogelijk inleveren op loon zijn remmende factoren om van job te veranderen.

Toch staan de meeste ondervraagden wel open voor verandering. "6 op de 10 ondervraagden willen hun loopbaan wel eens over een andere boeg gooien", zegt  Tom Vlieghe van Acerta. Dat geldt zowel voor jongeren (20-30-jarigen) als voor iets oudere werknemers.  Maar liefst 8 op de 10 staan ervoor open om een een andere rol te vervullen of in een ander team te werken. Ook tijdelijk of deeltijds bij een andere werkgever ervaring opdoen, zien de meeste ondervraagden (7 op de 10) zitten. 

Meest gelezen