Videospeler inladen...

Welke vluchtelingenboten drijven vandaag rond op de Middellandse Zee?

Het Deense containerschip Alexander Maersk met 108 migranten en vluchtelingen aan boord heeft de voorbije nacht dan toch mogen aanmeren in de Siciliaanse haven Pozzallo. Maar er zijn nog veel andere reddingsschepen op de Middellandse Zee. Ze zijn de speelbal van de golven en politiek getouwtrek.  

Opgeluchte gezichten wanneer het Deense containerschip Alexander Maersk aanmeert in de haven van Pozzallo. De 108 migranten en vluchtelingen aan boord hebben sinds vorige vrijdag rondgedobberd voor de kust van Sicilië. Al die tijd weigerde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini, van de extreemrechtse Lega, om het schip te laten aanmeren, net zoals hij dat ook had geweigerd voor de Aquarius. Gisteravond laat gaf Salvini dan toch de toestemming om aan land te gaan. 

imago/epd

Levenslijn voor de Lifeline?

Voor de opvarenden van de Lifeline is er nog veel onduidelijkheid. Het reddingsschip van de Duitse ngo Mission Lifeline zou volgens de Italiaanse premier Guiseppe Conte kunnen aanmeren in Malta. Dat heeft Conte bevestigd na een telefoontje met de Maltese premier Joseph Muscat.

Ook een woordvoerder van de Franse regering had al gezegd dat Malta zou willen bijspringen. Het schip heeft 234 mensen aan boord. Er zal wel worden onderzocht of de bemanning zich aan de regels van het internationaal recht heeft gehouden. Het schip van de Duitse ngo vaart onder Nederlandse vlag. Ook dat moet worden nagetrokken. 

Italië zal een deel van de migranten aan boord van de Lifeline binnenlaten. Ik hoop dat andere Europese landen hetzelfde zullen doen. 

Giuseppe Conte, premier van Italië

De Lifeline was betrokken bij dezelfde reddingsactie als de Alexander Maersk, voor de kust van Libië.  Maar het werd de toegang ontzegd tot Italië, Spanje en Frankrijk. Maar de ngo Mission Lifeline laat weten dat het nog geen officiële bevestiging heeft gekregen van de toelating om in Malta aan land te gaan. Woordvoerder en medestichter Axel Steier is ongerust omdat het schip net als de Aquarius moet blijven rondvaren en er steeds meer mensen zeeziek worden. Intussen heeft de Lifeline wel de toestemming gekregen om dichter bij de Maltese kust te varen, en daar te schuilen voor het ruwe weer op open zee.

De situatie wordt steeds erger naarmate de dagen verstrijken. . Het dek is nat, de golven zijn hoog, mensen worden zeeziek en dat terwijl ze eigenlijk al in veiligheid zouden kunnen zijn. 

Axel Steier, Mission Lifeline

De Aquarius gaat op en neer

Ondertussen werd het reddingsschip Aquarius opnieuw de toegang tot Malta ontzegd. Het kwam onlangs in het nieuws omdat het met meer dan 600 migranten aan boord niet mocht aanmeren in Italië en Malta en uiteindelijk in Spanje terecht kon.

Tijdens een nieuwe reddingsactie in het zuiden van de Middellandse Zee was voorzien dat het schip een technische stop zou maken in de Maltese hoofdstad Valletta, maar dat werd "zonder enige uitleg" geweigerd. Dat zegt de ngo SOS Méditerranée, dat de reddingsacties van de Aquarius organiseert samen met Artsen Zonder Grenzen. Het schip is nu onderweg naar Marseille. 

Dit heen-en-weergevaar is verre van ideaal en houdt ons voor een lange periode weg van de opsporings- en reddingszone.

SOS Méditerranée

Ook de Spaanse ngo Pro Activa heeft een reddingsschip in het zuiden van de Middellandse Zee. Maar de Open Arms heeft geen oproep gekregen van de Libische kustwacht om mee in te staan voor de reddingsoperaties. 

Meest gelezen