Videospeler inladen...

Zeg niet langer Eandis of Infrax, zeg: Fluvius

De fusie tussen Eandis en Infrax was al aangekondigd, nu is ze ook officieel goedgekeurd door de Algemene Vergaderingen van de twee netbeheerders: vanaf zondag 1 juli is er in Vlaanderen maar 1 netbedrijf meer dat de straten komt open leggen voor werken aan gas- of elektriciteitskabels: Fluvius.

Voor de consument verandert er voorlopig niets. Alleen zal hij vanaf begin volgend jaar geleidelijk aan de namen "Eandis" en "Infrax" zien verdwijnen uit het straatbeeld en op de website. In de plaats komt dus de naam van het eengemaakte netbedrijf: Fluvius, Latijn voor "rivier" of "stroom".

Eandis en Infrax beheren in heel Vlaanderen de distributienetten voor gas en elektriciteit. Ongeveer drie vierden van Vlaanderen valt in het netgebied van Eandis, de rest is Infrax-gebied. Daarnaast beheert Infrax ook de riolering en het distributienet voor kabeltelevisie in ruim 80 gemeenten. Al die taken worden binnenkort dus overgenomen door Fluvius.

Intercommunales blijven bestaan

De fusie van Eandis en Infrax betekent niet dat straks overal dezelfde nettarieven zullen gelden, bijvoorbeeld voor de distributie van elektriciteit. Achter Eandis en Infrax zitten namelijk nog altijd een tiental energie- intercommunales. Bijvoorbeeld Gaselwest, Iverlek, Sibelgas...

Die intercommunales blijven voorlopig wel nog bestaan. Daar waar Eandis en Infrax, en dus straks Fluvius, het echte onderhoud doen van de netwerken, houden die intercommunales zich bezig met de financiering en de investeringen in de netwerken. Zij hebben hun eigen tarieven en die blijven bestaan. Dus ook de verschillen tussen de tarieven, naargelang de woonplaats van de consument, zullen blijven bestaan.

De fusie van Eandis en Infrax betekent wel een besparing van 15 procent op de werkingskosten, door allerlei schaalvoordelen. Tegen 2022 zal dat een besparing van 110 miljoen euro opleveren voor heel Vlaanderen. Per gezin zou dit de factuur vanaf dan met 36 euro per jaar moeten doen dalen.

Meest gelezen