3 gewonden door vlamboog in Sint-Katelijne-Waver

Rond 4.30 uur vanmorgen zijn aan een tuinbouwbedrijf in Sint-Katelijne-Waver 3 personen gewond geraakt door een vlamboog. De kraanarm waarmee ze beton aan het storten waren, kwam te dicht bij een hoogspanningskabel.

De kraanarm raakte de hoogspanningskabel niet rechtstreeks, maar kwam er wel te dicht bij. Daardoor sloeg de elektriciteit over op de kraanarm en de rest van het voertuig. Dat wordt met een technische term een vlamboog genoemd. Drie personen liepen verwondingen op. Een van hen heeft zware brandwonden.

Per 1.000 volt dat er op de hoogspanningskabel zit, moet je in principe 1 centimeter van de kabel wegblijven. In dit geval zat er 70.000 volt op, dus een veiligheidsafstand van 70 centimeter was vereist. In de praktijk moet men echter een grotere veiligheidsafstand aanhouden als men geen bijkomende veiligheidsmaatregelen voorziet. Tot en met 70.000 volgt gaat het om 1 meter extra. In totaal had de kraan dus meer dan 1,75 meter afstand moeten houden om zonder bijkomende maatregelen veilig te werken. Hoe het in Sint-Katelijne-Waver vanmorgen is kunnen misgaan, moet verder onderzoek nog uitwijzen.

Meest gelezen