Videospeler inladen...

Amerikaanse opperrechter Anthony Kennedy met pensioen, president Trump wil snel conservatieve opvolger

In de Verenigde Staten heeft de 81-jarige Anthony Kennedy zijn ontslag uit het Hooggerechtshof aangekondigd. Kennedy was een conservatief, maar stemde op een aantal cruciale vlakken mee met de meer liberale opperrechters.

Anthony Kennedy zal eind juli met pensioen gaan. Hij is 81 en werd in 1988 in het Hooggerechtshof benoemd op voorstel van toenmalig president Ronald Reagan.

Kennedy is dus eerder conservatief, maar stemde op een aantal cruciale ogenblikken toch mee met liberale opperrechters. Dat was onder meer het geval als het ging om abortus of gelijke rechten voor holebi's, zoals bij de beslissing van het hof in 2015 dat staten geen huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht mogen verbieden. Op andere vlakken stemde Kennedy dan eerder conservatief, onder meer op het vlak van het recht op wapendracht en de organisatie van kieskringen.

Het is nu aan president Donald Trump om een nieuwe opperrechter voor te stellen, maar de Senaat moet die benoeming dan wel goedkeuren. Het zal de tweede keer zijn dat Trump een opperrechter kan benoemen. In de lente van vorig jaar kon hij de conservatief Neil Gorsuch laten benoemen. Dat heeft hem gisteren geholpen toen de opperrechters met een meerderheid van vijf tegen vier het inreisverbod van Trump voor mensen uit Iran, Jemen, Somalië, Libië en Syrië nipt goedkeurde, evenals voor toplui van de regimes in Noord-Korea en Venezuela.

Republikeinen willen snel opvolger

Zowel president Trump als de Republikeinen in de Senaat willen zo snel mogelijk een opvolger voor Kennedy benoemen. Vanaf augustus zal er immers een evenwicht zijn tussen conservatieve en liberale opperrechters in het negen koppen tellende college.

President Trump krijgt nu de gelegenheid een conservatieve opperrrechter naar zijn geest te benoemen, maar er is haast bij, want begin november zijn er tussentijdse parlementsverkiezingen en dan zou de nipte Republikeinse meerderheid in de Senaat op het spel kunnen komen te staan. Die is nu al nipt, omdat de Republikein John McCain de gewoonte heeft om dwars te liggen, zeker als hij Trump daarmee een voetje kan lichten.

Als de Democraten de meerderheid zouden veroveren in de Senaat, kunnen ze het Trump erg moeilijk maken om een opperrechter door te drukken, tenzij het een erg gematigde conservatief zou zijn.

De negen leden van het Hooggerechtshof zijn in principe voor het leven benoemd of tot ze ontslag nemen. Het hof heeft erg veel invloed op de maatschappij en kan oordelen of bepaalde beslissingen van de president of het Congres tegen de grondwet ingaan en dus onwettelijk zijn. Een president kan via een benoeming dus invloed uitoefenen tot lang na zijn vertrek uit het Witte Huis en een keuze is dus erg belangrijk.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen