Apothekeres veroordeeld voor dodelijk ongeval stagiaire: "veilige werkplek werd moordkuil"

Een apothekeres uit Gent is veroordeeld tot een geldboete van 6.000 euro, waarvan de helft met uitstel. Ze moest zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank omdat een 23-jarige stagiaire om het leven kwam bij een ongeval met een personenlift.

 "Dit is een voorbeeld van hoe bij gebrek aan preventie en informatie zelfs een op het eerste gezicht veilige arbeidsomgeving als een apotheek alsnog een moordkuil werd", motiveerde rechtbankvoorzitter Peter Coppens.

Het ongeval gebeurde op 23 augustus 2016 in een apotheek aan de Kortemunt, vlak bij de Korenmarkt. Het slachtoffer, een 23-jarige vrouw uit Sint-Martens-Latem, moest met de personenlift een afvalcontainer verplaatsen. Het ging om een oude lift die niet voldeed aan de veiligheids­voorschriften. De lift was niet beveiligd met een kooideur of elektronisch lichtgordijn, waardoor de lift zou stoppen als er een obstakel te dicht bij de rand komt. De container bleef haperen en de stagiaire raakte gekneld, waardoor zij om het leven kwam.

De apothekeres en haar vennootschap moesten zich verantwoorden voor inbreuken op de wet tot bescherming van het welzijn van werknemers in samenhang met onvrijwillige slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Het ging onder meer om het niet verrichten van risicoanalyses en het niet buiten dienst stellen van de lift zoals voorgeschreven door een keuringsrapport.

De vrouw werd veroordeeld tot een geldboete van 6.000 euro, waarvan de helft met uitstel.

Meest gelezen