Belga

Belgische families achter brouwerij AB InBev zijn vierde op de lijst van rijkste families ter wereld

De Belgische families Van Damme, de Spoelberch en Van Damme behoren bij de rijkste ter wereld. Samen staan die vierde op de ranglijst van rijkste "dynasties" na de Amerikaanse Walton (Walmart), Koch en Mars.

Jaarlijks worden lijsten van de rijkste mensen ter wereld gepubliceerd, maar het financiële persbureau Bloomberg houdt ook een ranglijst bij van de rijkste families. Het gaat dan wel enkel om families van wie het vermogen duidelijk aangegeven is -de Saudi's horen er dus niet bij- en die verder gaan dan minstens een generatie.

Een beetje verrassend, maar de Belgische families Van Damme, de Spoelberch en de Mevius staan samen op de vierde plaats op die lijst met een vermogen van 54,1 miljard dollar. De Mevius en de Spoelberch gaan al generaties mee aan de leiding van de brouwerij Artois uit Leuven. Na de fusie met Piedboeuf uit Luik kwamen daar de mensen van Van Damme bij. De drie families hebben hun belang in de daaruit ontwikkelde biergroep AB InBev intussen verkleind, maar zijn daar zeker niet armer door geworden.

Amerikanen beheersen het miljardairspodium

Opvallend: ze zijn de eerste families uit de ranglijst die niet uit de Verenigde Staten komen. Koploper zijn de afstammelingen van Sam Walton die in 1945 zijn eerste Walmart-winkel opende in Bentonville in de staat Arkansas. Drie generaties verder zijn de Waltons nu goed voor een vermogen van 151,5 miljard dollar, de rijkste familie ter wereld. Hun familieholding bezit nog altijd de helft van de aandelen van de winkelketen Walmart.

Op de tweede plaats prijken de broers David en Charles Koch van het conglomeraat Koch Industries uit Wichita in Kansas. Die bezitten een vermogen van 98,7 miljard dollar. De Koch broers zijn ook erg actief binnen de Republikeinse partij. Vader Fred Koch startte het imperium in 1940 toen hij een olieraffinaderij opende.

Wat u ongetwijfeld ook kent, zijn de chocolarepen van Mars, M&M en Milky Way, geproduceerd door de groep Mars van de Amerikaanse familie Mars uit McLean in Virginia. Die hebben samen een vermogen van 89,7 miljard dollar.

Modehuizen boeren ook goed

Op de vijfde en zesde plaats -na de Belgische bierfamilies- prijken Franse eigenaars van modehuizen. De familie Dumas, afstammelingen van Thierry Hermès die in 1837 het gelijknamige modehuis stichtte, hebben 49,2 miljard dollar in kas. Axel Dumas is nog altijd co-CEO van Hermès.

De familie Wertheimer kent u misschien niet, maar hun modemerk Chanel ongetwijfeld wel. De Wertheimers tellen voor 45,6 miljard dollar en zijn behalve in luxegoederen ook actief in racepaarden en wijngaarden. Voorvader Pierre Wertheimer sloot in 1924 een contract over een parfum met de beroemde Coco Chanel en dat was het begin van het imperium.

Industriegroepen sluiten de top-10

De Indiase familie Ambani heeft stevig de touwtjes in handen bij de industriële groep Reliance met zetel in Mumbai. Mukesh en Anil Ambani, de zonen van Dhirubhai Ambani die de groep in 1957 oprichtte, hebben samen 43,3 miljard dollar op de bank. Mukesh is CEO van Reliance Industries en woont in 's werelds meest dure villa met niet minder dan 27 verdiepingen.

De Duitsers Stefan Quandt en zijn zus Susanne Klatten hebben de controle over de Beierse autogroep BMW uit München die ook de Britse merken Mini en Rolls Royce in portefeuille heeft. De familie Quandt tekent voor 42,7 miljard dollar.

Dat is net iets meer dan de families Cargill en MacMillan, de eigenaars van het Amerikaanse concern Cargill dat actief is in voeding, landbouw en industriële productie. De groep met roots in 1865 en zetel in Minneapolis in de staat Minnesota levert die families niet minder dan 42,3 miljard dollar op.

De Duitse farmegroep Boehringer Ingelheim werd in 1885 opgericht door Albert Boehringer en zijn afstammelingen, de families Boehringer en von Baumbach, hebben samen 42,2 miljoen dollar in kas. Ook die families houden een strikte controle over het bedrijf.

Meest gelezen