Besmettelijke ziekte vastgesteld bij pluimvee van hobbykwekers in Erpe-Mere en Zoutleeuw

Er zijn twee nieuwe haarden van de erg besmettelijke ziekte van Newcastle: één in Erpe Mere en één in het Vlaams-Brabantse Zoutleeuw. Die komen boven op de acht besmettingen die sinds april zijn vastgesteld bij hobbypluimvee in ons land.

Het federaal voedselagentschap FAVV waarschuwt dat de ziekte van Newcastle heel besmettelijk is en alle soorten pluimvee en vogels kan besmetten. 

"Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen (waaronder een stijve nek) en een massale sterfte op. Het is essentieel dat elke houder van pluimvee of vogels in de afgebakende zones de opgelegde maatregelen nauwgezet toepast om de verdere verspreiding van de ziekte te vermijden. Het agentschap roept alle pluimvee- en vogelhouders op tot waakzaamheid"

 

Ook het gemeentebestuur van Erpe-Mere moet maatregelen nemen: een perimeter instellen van 500 meter rond de besmettingshaard, en de inwoners informeren over de besmetting, zodat ze hun eigen kippen of vogels kunnen beschermen. 

Voor de mens is er geen risico verbonden aan de ziekte van Newcastle. Het vlees of de eieren eten of gebruiken in voedsel mag. Hoe de besmetting is gebeurd, is moeilijk vast te stellen, maar contacten tussen hobbyhouders en de aankoop van pluimvee spelen een belangrijke rol zegt het FAVV.

 

Het virus wordt verspreid door direct contact met besmette vogels, via  de lucht, of door contact met besmet materiaal zoals voeder of drinkwater, verontreinigd door uitwerpselen. Ook wilde vogels die overvliegen of ergens landen, kunnen het virus overdragen.

Meest gelezen