De lichamen van de vier Amerikaanse slachtoffers werden nadien overgevlogen naar de VS.
Public Domain

Brein achter de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi krijgt 22 jaar cel in de VS

Ahmed Abu Khatallah, de organisator van de aanslag tegen het consulaat in de Libische stad Benghazi, is in de Verenigde Staten veroordeeld wegens terrorisme en moet voor 22 jaar de cel in. Bij die aanslag zijn in 2012 de Amerikaanse ambassadeur en drie personeelsleden gedood.

In november vorig jaar had een jury de Libiër Abu Khatallah schuldig bevonden aan vier van de achttien aanklachten tegen hem. Wel werd hij schuldig bevonden aan terrorisme omdat hij opriep tot geweld tegen de VS en een islamitische militie leidde die de aanval op het VS-consulaat in Benghazi heeft uitgevoerd.  Abu Khatallah krijgt daarvoor nu 22 jaar opsluiting.

De aanslag vond plaats op 11 september 2012. Een bende bestormde toen gewapend met machinegeweren en raketwerpers het Amerikaanse consulaat in Benghazi in het oosten van Libië. Het consulaat werd in brand gestoken en daarbij werden de Amerikaanse ambassadeur in Libië, drie andere Amerikanen en zes Libische veiligheidsagenten gedood.

Twee jaar later werd Abu Khatallah nabij Benghazi opgepakt door Amerikaanse "special forces" en overgebracht naar de Verenigde Staten, waar hij voor de rechter werd gebracht.

De aanslag op het consulaat in Benghazi heeft ook politieke gevolgen gehad in Washington. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton werd verweten dat de veiligheid van het consulaat in Benghazi benedenmaats was en dat zij daar toen voor verantwoordelijk was. De kwestie werd ook uitgespeeld door Donald Trump in de kiescampagne van 2016.

Meest gelezen