Burgemeester Vanvelthoven over opgepakte schepen: "Totaal verrast en zwaar geschokt"

Burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A) van Lommel reageert geschokt op het nieuws dat schepen Anick Berghmans (SP.A) mogelijk betrokken is bij een reeks plofkraken. Berghmans werd in het onderzoek naar die plofkraken gisteren opgepakt. De schepen is op non-actief geplaatst.

"Ik ben totaal verrast en natuurlijk zwaar geschokt", luidt de reactie van burgemeester Vanvelthoven. "Ik kan dat ook vertellen namens de collega's van het schepencollege die ik vanmorgen allemaal gecontacteerd heb. Het is voor ons een donderslag bij heldere hemel."

Schepen Berghmans is intussen op non-actief gezet en haar bevoegheden zijn overgedragen aan de eerste schepen, in afwachting van het onderzoek. "Het gaat over zware feiten en de mogelijke betrokkenheid van een schepen daarbij is natuurlijk onaanvaardbaar."

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht dreigt opnieuw imagoschade voor de partij van Vanvelthoven. "De connectie tussen zware misdrijven en een schepen is altijd erg, of dat nu in het eerste jaar van de legislatuur is of in het laatste jaar", reageert hij. "Dat doet niets af van het harde werk dat we de afgelopen jaren hebben geleverd. Voorlopig is het voor iedereen afwachten hoe zwaar de betrokkenheid van de schepen is."

N-VA: "Hebben hiervoor gewaarschuwd"

Oppositiepartij CD&V steunt de beslissing om schepen Berghmans op non-actief te zetten. "Laat het gerecht zijn werk doen en dan wordt het wel duidelijk wat de volgende stap zou zijn wat de toekomst van de schepen betreft", zegt Tim Van Werde, voorzitter van de Lommelse CD&V.

N-VA stelde naar eigen zeggen het functioneren van Berghmans al meermaals in vraag. "Dat de burgemeester en schepenen zwaar geschokt zijn, daar schrik ik van, want ze kennen de voorgeschiedenis", zegt N-VA-fractieleider in de gemeenteraad Karel Wieërs. "Dit is een vervolgverhaal, want dit is niet het eerste feit van haar en haar vriend. We hebben hiervoor gewaarschuwd, maar dat werd altijd weggelachen door het bestuur en dit is het resultaat."

Meest gelezen