Beperkte dienstregeling tijdens spoorstaking vrijdag en zaterdag: 1 op de 3 treinen zal rijden

Voor het eerst wordt bij het spoor de minimale dienstverlening toegepast, tijdens de 48 urenstaking van de socialistische spoorbond vanaf donderdag om 22 uur. Op basis van het beschikbare personeel heeft de NMBS een dienstregeling uitgewerkt waarbij wellicht zowat 1 op de 3 treinen zal rijden.

De werknemers van spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel moesten ten laatste maandag (72 uur voor de staking) laten weten of ze zullen werken of niet. Op basis van de resultaten van die telling heeft de NMBS een alternatiefvervoersaanbod uitgewerkt.

Beperkt aanbod

Eén ding lijkt zeker: er zullen aanzienlijk minder treinen rijden vrijdag en zaterdag. De NMBS rekent op zowat één derde. In alle geval plant de NMBS een aantal IC-treinen, vooral tijdens de piekuren. Bij de overige treinen (L- en S-treinen) zal de impact nog groter zijn. Daar rijden wellicht ook de meeste piekuurtreinen niet. 

Zaterdag zullen er, ondanks het aangekondigde zomerweer, geen extra treinen ingezet worden naar de kust en andere toeristische bestemmingen. De NMBS raadt reizigers aan om op haar website of via de app telkens de dienstregeling te raadplegen voor de gekozen bestemming.

Zware beroepen

De socialistische spoorbond ACOD staakt omdat niet alle spoorpersoneel op de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten staat. Aanvankelijk zouden ook enkele kleinere bonden staken, maar die aanzegging is geweigerd omdat niet de juiste procedure is gevolgd.

Overigens hebben de vakbonden ook een zaak aangespannen bij het Grondwettelijk Hof tegen die verplichte minimale dienstverlening. Volgens de vakbond druist die verplichting in tegen het recht op staken.

Meest gelezen