2017 Invision

Docville in Leuven stuurt film naar Oscars

Docville, het documentairefestival in Leuven, is vanaf nu "Oscar qualifying". Dat maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Oscars uitreikt, vandaag bekend. De winnaar in de internationale competitie van Docville komt vanaf nu automatisch op de longlist terecht voor de Oscarnominatie voor beste langspeelfilmdocumentaire. Docville is het enige Belgische "qualifying" festival voor documentaires.

Vanaf dit jaar werkt de Academy met een lijst van 28 toonaangevende festivals wereldwijd, waaronder Cannes, Berlijn en Idfa in Amsterdam. De winnaars op die festivals komen op de longlist voor de categorie van de langspeeldocumentaire terecht. In het geval van Docville gaat het over de winnende film in de internationale competitie.
Op die manier maken niet-Amerikaanse producties meer kans om genomineerd te worden. Voorheen was een bioscooprelease in de VS nodig.

Op de jongste editie van Docville won de Braziliaanse film "Piripkura", over een indianenstam in het regenwoud, de Prijs van de Jury in de internationale competitie. "Piripkura" verzekert dus een plaats op de longlist voor de Oscars van volgend jaar. Uit die longlist worden wel nog vijf genomineerden gekozen.

De nominaties voor de 91ste Oscars worden op 22 januari 2019 bekendgemaakt. Op zondag 24 februari vindt de uitreiking plaats.

Meest gelezen