Duitse fans: "We waren nog zegedronken van het vorige WK en dan krijg je dit"

Drie Duitse mannen van middelbare leeftijd zitten te kaarten op een terras aan de Hohenzollernring in Keulen. Voor hen staat een tv-scherm, waarop de analysten van het ZDF hun mening geven over de afgelopen WK-dag. Het verschil met 13 juli 2014 kan nauwelijks groter. Het terras is niet veranderd, de schermen zijn dezelfde. De mensen ook. Maar ze zijn met minder, veel minder en ze houden zich bezig met kaarten in een T-shirt van de "Mannschaft". Het Duitse WK zit erop. Niet half juli, maar eind juni. "Absurd", zeggen ze hier.

Alex en zijn vrienden laten het niet aan hun hart komen: de witte wijn vloeit rijkelijk. Waarom niet: wakker worden doen ze sowieso met een kater. "Natuurlijk moet de coach gaan, dat spreekt voor zich. Niet dat hij het zo slecht gedaan heeft, maar hij heeft zijn tijd gehad. Het is tijd voor een jong en fris iemand. Net als de rest van de ploeg." Hij is scherp.

"De sfeer, de "goesting" was er van in het begin al niet. We waren nog zegedronken van het vorige WK en dan krijg je natuurlijk zoiets. Het is verdiend, niet meer dan verdiend." En nu? "Drinken en een ander ploeg zoeken. België, waarom niet? Niet omdat jij hier staat, maar het is echt een favoriet. Niet de grote, maar toch een favoriet".

"We zijn vergeten gas te geven", vertelt Akim die een tafel verder zit. "Inzet? Niet gezien." Maar een zondebok aanwijzen wil hij niet en al zeker niet de coach. "Het is de ploeg, DE ploeg, "Die Mannschaft" die het laten hangen heeft. Geen zin had. Daar is iedereen verantwoordelijk voor". Zijn vriendin, die naar eigen zeggen niets van voetbal kent maar er zin in had, is gewoon "gek treurig". En nu? "Senegal en Rusland. Dat zijn nu onze landen". En zo maakt iedereen zijn eigen keuze.

(lees verder onder de foto)

Het is de ploeg, de ploeg en niemand anders

Een jonge blonde Keulse dame, die liever niet met haar naam vermeld wou worden - "ik wil niet negatief overkomen, zie je" - vat het op haar manier samen: "De sterren waren moe. Moe van een heel seizoen en dan komt dat WK er nog eens bovenop. Dat was er duidelijk te veel aan". Maar, zegt ze, "ik geniet nog na van het wonder van Rio vier jaar geleden. De ene keer win je, de andere keer verlies je. Zo gaat dat".

En voor wie gaat ze nu supporteren? "Geen idee, ik weet niet wie er nog mee doet". Ik stel haar België voor. "Oh ja, goed, België dan. Jammer dat ik de taal niet spreek. Frans en Vlaams, toch? Ja, kan ik niet. Ik spreek wel een beetje Nederlands. Oh, is dat echt hetzelfde, Vlaams en Nederlands? Wist ik niet. "Met of zonder de Mannschaft: de Hohenzollernring blijft zijn heerlijke zelve. Al is het dit jaar zonder vuurwerk en toeterende wagens. 

Meest gelezen