Brits heterostel wint rechtszaak voor samenlevingscontract

Samenlevingscontracten zijn in het Verenigd Koninkrijk voorbehouden voor homostellen. Charles Keidan en Rebecca Steinfeld voerden aan dat dat discriminatie is. Het Hooggerechtshof geeft hen gelijk.

De Civil Partnership Act, de wet op de samenlevingscontracten, werd in 2004 in het leven geroepen om homostellen, die toen in het Verenigd Koninkrijk nog niet konden trouwen, een wettelijke bescherming te geven.

Heterostellen genoten die bescherming al, via het huwelijk. Een samenlevingscontract afsluiten, kan niet. Keidan (41) en Steinfeld (37) vonden dat discriminatie en stapten naar de rechtbank om dat recht af te dwingen.

Aangewezen op het huwelijk

In maart 2014 werd ook in het Verenigd Koninkrijk het homohuwelijk ingevoerd. Sindsdien hebben homo's dus twee opties: ofwel trouwen, ofwel een samenlevingscontract afsluiten. Heterokoppels hebben die keuze niet, en zijn dus aangewezen op het huwelijk om hun relatie wettelijk te regelen.

Een huwelijk was voor Charles Keidan en Rebecca Steinfield, die elkaar ontmoetten in 2010 en twee kinderen hebben, om principiële redenen uitgesloten. Het huwelijk draagt het eeuwenlange stigma dat het "vrouwen als bezit behandelt".

Overwinning voor liefde en gelijkheid

De rechters oordeelden dat de huidige wetgeving onverenigbaar is met de mensenrechten en met het recht op gezinsleven. "We zijn in de wolken", zegt Rebecca Steinfeld aan de Britse openbare omroep BBC.

"Maar tegelijkertijd heeft het ons ontgoocheld dat de regering bereid was om belastinggeld te verkwisten in het verdedigen van wat de rechters regelrechte ongelijkheid noemen."

Ook Peter Thatchell, de Britse voorvechter voor homorechten, verwelkomt de uitspraak en noemt die "een overwinning voor liefde en gelijkheid".

Meest gelezen