©Edwin Janssen - All Rights Reserved

Amsterdam heeft een nieuwe burgemeester: Femke Halsema

In Nederland wordt voormalig Groen Links-leider en Tweede Kamerlid Femke Halsema de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Ze volgt Eberhard van der Laan op, die vorig jaar overleed aan longkanker.  

In Nederland is een burgemeester geen lid van de gemeenteraad, zoals dat in België het geval is, maar de raad belist wel wie van de kandidaten ze voor de functie kiest. De vertrouwenscommissie die de sollicitatiegesprekken namens de Amsterdamse gemeenteraad heeft gevoerd, heeft de kandidatuur van Halsema voorgelegd aan de raad, en die heeft de kandidatuur aanvaard.  

"Femke Halsema is beslist en verbindend. Ze kent de stad, de verschillende lagen van de samenleving, de problemen en de uitdagingen door en door. Ze ziet op een inspirerende manier de kansen en mogelijkheden in Amsterdam en ook de kwetsbaarheid," zegt Johnas van Lammeren van de vertrouwenscommissie.

Halsema wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam. Zij volgt Jozias van Aartsen op, die tijdelijk burgemeester werd in de hoofdstad na de dood van Eberhard van der Laan. Met deze benoeming krijgt Amsterdam, naast een links college, ook een linkse burgemeester, al zal die boven de partijen moeten staan.

Femke Halsema (51) zat vanaf 1998 in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Ze werd in 2002 lijsttrekker en fractievoorzitter van de partij. In 2011 verliet Halsema de politiek.

De burgemeester is in Nederland niet het hoofd van de gemeente.  Als voorzitter van het college van wethouders en de gemeenteraad heeft de burgemeester mede tot taak om de kwaliteit van het bestuur in de gemeente te bewaken en de interne coördinatie binnen de gemeente te bevorderen.

Meest gelezen