Milieu-inspectie grijpt in bij buur van Chris Dusauchoit wegens enorme vliegenplaag

De Milieu-inspectie heeft een veebedrijf in Holsbeek maatregelen opgelegd om de enorme vliegenplaag in te dammen die in de wijde omgeving voor overlast zorgt. Het bedrijf dient met name de goten waar de mest van de kalveren wordt opgevangen leeg te maken en te reinigen met een speciaal product. Het gaat om hetzelfde bedrijf waarover tv-presentator Chris Dusauchoit in april zijn beklag deed.

"De Milieu-inspectie heeft tijdens een bezoek vastgesteld dat het veebedrijf aan de basis ligt van deze uitzonderlijke vliegenexplosie. De oorzaak is de kalvermest die in de opvanggoten terechtkomt vooraleer te worden afgevoerd naar de mestkelder en waarin vliegen zich razendsnel ontwikkelen. De inspectie heeft het bedrijf opgelegd die mest zo snel mogelijk te verwijderen en de goten te reinigen met een speciaal product. Wij volgen de situatie verder op", aldus woordvoerster Brigitte Borgmans.

In april haalde Chris Dusauchoit onder meer omwille van de vliegenplaag op Twitter scherp uit naar het bedrijf. Hij is een buurman van het kalverbedrijf dat zich situeert in de omgeving van het kasteel van Horst in Sint-Pieters-Rode (Holsbeek).

Ook Hans Meus van het restaurant Gempemolen in Tielt-Winge maakte de afgelopen dagen in de media melding van het probleem. Dusauchoit beschuldigde het bedrijf ook nog van andere andere milieuovertredingen. Volgens Borgmans is de Milieu-inspectie de afgelopen weken al enkele keren langsgeweest bij dit bedrijf "en bleek er niets aan de hand".

In het verleden heeft de Milieu-inspectie echter wel al inbreuken geregistreerd in dit veebedrijf. "De inspectie is zowel in 2016 als in 2017 opgetreden ten aanzien van de landbouwer omwille van problemen met mest en vliegen. Er werden toen pv's opgesteld evenals maatregelen opgelegd die vervolgens door de betrokkene werden opgevolgd. De afgelopen periode deden er zich geen problemen voor, tot nu zeer recent de enorme explosie van vliegen", aldus Brigitte Borgmans.

Meest gelezen