Videospeler inladen...

Minder migranten in Niger, maar meer doden door onmenselijke omstandigheden

Algerije heeft dit jaar al 13.000 migranten uitgewezen. De meesten komen terecht in Agadez, de Nigerese woestijnstad dicht bij de grens met Algerije. De Europese Unie kon de migratie in Niger grotendeels inperken. Maar door de onmenselijke omstandigheden in de Sahara vallen er meer doden dan vroeger.  

Het aantal migranten in Niger is sterk gedaald. Onder Europese druk heeft de Nigerese regering migranten verboden om nog door het land te reizen. Het grootste deel van de Afrikaanse migranten trekt namelijk door Agadez, de laatste Nigerese stad voor de Sahara, op zoek naar betere oorden.

De smokkelaars zijn daar opgepakt en hun voertuigen zijn onbruikbaar gemaakt. Dat maakt het voor de migranten heel moelijk om nog door de stad te reizen. In 2016 passeerden er wekelijks nog 2.500 migranten door de stad, nu zijn dat er 160 per week. 

Maar de migranten zijn niet volledig verdwenen uit Agadez. Ze zijn wel beter verborgen, in geheime schuilhuizen bijvoorbeeld.  De hulporganisatie Dokters van de Wereld heeft toegang tot die huizen en verzorgt er de migranten.  De hulpverleners merken op dat er opvallend meer gewonden zijn dan vroeger. Dat heeft alles te maken met de moeilijke reisomstandigheden van de migranten. 

Migranten uit Niger en andere Afrikaanse landen gaan naar Algerije om door te reizen of om er werk te zoeken. De Algerijnse politie treedt echter hard op. De Nigerezen worden terug naar hun land gestuurd per bus of per vrachtwagen.  De niet-Nigerezen worden massaal gedropt aan de grens van Niger, midden in de woestijn.  

De dichtstbijzijnde stad in Niger ligt 15 km verderop. De migranten moeten een urenlange, onmenselijke tocht door de Sahara ondernemen. Overdag is het bloedheet, 's nachts bitterkoud en wemelt het van de slangen en schorpioenen, getuigen overlevenden. Bovendien zitten de zogenoemde "voetgangers" al snel zonder water en voedsel.  Het is een schrijnende situatie. Veel mannen, vrouwen en zelfs kinderen sterven van ontbering. 

Het precieze dodental van de migranten in de Sahara blijft onduidelijk. De internationale Organisatie voor Migratie schat dat er sinds 2014 al meer dan 30.000 mensen zijn omgekomen in de woestijn. Dat is twee tot drie keer meer dan de bootvluchtelingen die verdronken in de Middellandse Zee. 

Algerije mag migranten uitzetten, maar niet op deze manier

Door die moeilijkheden trekken minder migranten naar het Noorden. Europa beschouwt dat als een succesverhaal, ondanks het hoge dodental. Opvallend is dat er amper internationale veroordelingen zijn over de dubieuze praktijken in de Sahara.  "Algerije mag migranten uitzetten, maar niet op deze manier", zegt onze reporter ter plaatse Stijn Vercruysse. 

Herbekijk de lange reportage van Stijn Vercruysse uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen