Videospeler inladen...

Nog maar 8 en al diploma middelbaar op zak: "Als hij maar gelukkig is"

Laurent Simons is nog maar 8, maar gisterenavond kreeg hij al zijn diploma op de Sint-Jozefhumaniora in Brugge, samen met allemaal 18-jarigen. Laurent heeft een Belgische vader en een Nederlandse moeder en woont gedeeltelijk in Nederland. "Als hij morgen besluit om timmerman te worden, maakt dat ons niets uit", zegt zijn vader Alexander Simons. "Als hij maar gelukkig is."

Beluister hieronder het gesprek met Alexander Simons in "Radio Rusland" op Radio 1.

Laurent heeft zijn zes jaar middelbaar onderwijs op anderhalf jaar afgewerkt. Hij heeft een IQ van 145. Wie een IQ haalt van 130 of meer is hoogbegaafd. Naar schatting 2,5 procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zijn ouders ontdekten dat al op jonge leeftijd. "Hij deed niet met speelgoed wat je ermee hoort te doen", zegt zijn vader.

Ik doe het liefst wiskunde omdat het zo breed is, met statistiek, ruimtemeetkunde en algebra

Laurent Simons (8)

Hij gaat niet naar school, maar leert alles alleen. Met anderen in de klas zitten, ging te traag voor hem. "Soms duurde het (red. anderen) te lang om een antwoord te geven, dus gaf ik het gewoon snel zelf", zegt Laurent daarover. Wiskunde is zijn lievelingsvak. "Ik doe het liefst wiskunde omdat het zo breed is, met statistiek, ruimtemeetkunde en algebra", zegt hij.

Nu neemt hij twee maanden vakantie en daarna start hij op de universiteit. "Het wordt vermoedelijk een individueel traject", zegt zijn vader Alexander Simons op "Radio Rusland". "Als hij gelukkig wordt van wiskunde, wie zijn wij dan om hem te zeggen wat hij moet doen?" Laurent wil naar eigen zeggen iets met computers doen. "Als hij morgen besluit om timmerman te worden, maakt dat ons niets uit. Als hij maar gelukkig is", besluit zijn vader.

Bekijk hieronder de reportage uit Het journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen