AFP or licensors

OPCW mag vanaf nu ook schuldige aanwijzen bij chemische aanvallen

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens  (OPCW) krijgt nu ook de macht om te onderzoeken wie de schuldige is bij een chemische aanval.  Dat voorstel, aangebracht door de Britten, is vandaag goedgekeurd in Den Haag. 

Het voorstel, dat de OPCW de macht geeft om te onderzoeken wie verantwoordelijk is voor een chemische aanval, werd vandaag goedgekeurd.  Met 82 tegen 24 stemmen haalden de voorstanders gemakkelijk een tweederdemeerderheid in Den Haag.  

Europa en de Verenigde Staten steunden het voorstel van Groot-Brittannië al langer.  Rusland, Iran en Syrië zijn daarentegen felle tegenstanders.  De Russische minister van Industrie, Georgy Kalamonov, laat zelfs weten dat hij zijn twijfels heeft over de toekomst van de OPCW nu ze die beslissing genomen hebben. Hij vergelijkt de organisatie met een zinkend schip. 

Tot voor kort werd de OPCW vooral ingezet om te onderzoeken of er al dan niet chemische wapens gebruikt werden bij een aanval. Onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de aanval zal vanaf nu dus ook tot  het takenpakket van de OPCW horen.  

Meest gelezen