Premier Morawiecki had het in het parlement niet gemakkelijk om zijn partijgenoten te overtuigen.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Poolse parlement zwakt omstreden "Holocaustwet" af en hoopt op betere relaties met VS en Israël

De eerste versie van die wet legde celstraffen tot drie jaar op aan wie suggereerde dat Polen op een of andere manier betrokken was bij de vervolging van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat had tot veel protest geleid in de Verenigde Staten, bij Joodse gemeenschappen en in Israël.

De aanpassing van de wet komt er op vraag van de conservatieve premier Mateusz Morawiecki. Het lagerhuis in Warschau heeft die afzwakking van de vier maanden oude wet in spoedzitting goedgekeurd. Het hogerhuis zou zich daar later over uitspreken, maar neemt wellicht dezelfde beslissing.

De wet werd vier maanden geleden goedgekeurd en bepaalde celstraffen tot drie jaar voor iedereen die suggereerde dat de Poolse natie op een of andere manier te maken had met de Holocaust. De rechtspopulistische regering in Polen vindt dat het land het slachtoffer was van de nazibezetting en niet medeplichtig was aan de Jodenvervolging in die periode.

Die bepaling blijft in afgezwakte vorm van kracht, maar het komt erop neer dat ze uit het strafrecht wordt gehaald en naar het burgerlijk recht wordt verwezen. Concreet zullen er dan geen celstraffen meer worden opgelegd, maar nog wel boetes.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Polen wil band met VS en Israël aanhalen

De wet had tot fors protest geleid bij Joodse gemeenschappen, bij de Verenigde Staten en in Israël. De Israëlische president Reuven Rivlin had in april zijn Poolse collega Andrzej Duda nog duidelijk gezegd dat "Polen wel degelijk meegewerkt hebben met de uitroeiing van Joden tijdens de oorlog". Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was erg verontwaardigd.

Netanyahu heeft vanavond al tevreden gereageerd. Ook Ronald Lauder, de voorzitter van het World Jewish Congress, heeft de aanpassing van de wet "een stap in de goede richting" genoemd.

Polen stond onder druk om de relaties met vooral de Verenigde Staten niet te verzuren. Het land voelt zich op zijn oostflank bedreigd door Rusland en rekent op de VS en de NAVO om zich te beschermen. Tegelijk ligt Polen overhoop met de West-Europese landen over de beknotting van de autonomie van pers, het gerecht en politici door erg omstreden wetten en over de weigering van Warschau om vluchtelingen op te nemen in het kader van Europese solidariteit. Polen kan dus wat steun gebruiken. Dan is de dreiging van het heden net iets groter die van een oorlog geleden.

Meest gelezen