cc - Gregory Smith

Verdwaalde potvis aan Nederlandse kust is een natuurlijke dood gestorven

De potvis die twee dagen heeft rondgedoold aan de Nederlandse kust is overleden. Het dier was gesignaleerd bij de havenstad Den Helder. Het was wellicht afgedwaald van zijn groep. In het ondiepe water kon de potvis niet genoeg eten vinden, en daardoor was het dier erg verzwakt. Hij stierf een natuurlijk dood.

Maandag was aan de Nederlandse kust, in Den Helder, een potvis gesignaleerd. Het dier leek te zijn afgedwaald en zag er verzwakt uit. Daardoor stelde het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het zogenoemde "walvisprotocol" in, waarbij het voor schepen in de buurt verboden is om in de buurt van het dier te varen. Zo worden fatale ongevallen vermeden.

Volgens kenners zou het moeilijk worden voor het dier van ongeveer 40 ton om te overleven. "Potvissen eten onder andere pijlinktvis en die vinden ze op dieptes vanaf anderhalve kilometer'', aldus dierenorganisatie SOS Dolfijn. "Het is ook helemaal niet de tijd dat een verdwaalde potvis opduikt in de Noordzee. Als het al gebeurt, is dat vrijwel altijd in de winter.  Neen, het ziet er niet goed uit."

Die vermoedens zijn nu uitgekomen: de potvis stierf een natuurlijke dood. Het dier was er niet in geslaagd om op eigen kracht een weg uit de Noordzee te vinden. De kustwacht merkte hoe de potvis gisterenavond "kantelde en niet meer omhoog kwam". De dode walvis zal naar Harlingen worden versleept. Wetenschappers zullen het kadaver onderzoeken.

Meest gelezen